Tutoriale „Cum să”. Cum ne confecționăm propriile măști de protecție?

Categorie PARINTI|Sanatate
|

Dragi părinți, este important ca în această perioadă să vă protejați atât pe dvs., cât și pe cei mici, de aceea OMS recomandă purtarea măștilor de protecție. Având în vedere faptul că momentan stocul este limitat, ne-am propus ca în acest articol să vă îndrumăm astfel încât să vă creați propriile măști de protecție, la domiciliu.

Pentru început, vă prezentăm câteva reguli de bază. Așadar, măștile de protecție home-made trebuie să îndeplinească următoarele criterii: să se potrivească structurii feței și să fie confortabile, să fie fixate cu elastice sau bucăți de material, să includă mai multe straturi de material, să permită o respirație corectă și să poată fi igienizate pentru reutilizare.

Măștile de protecție trebuie purtate în spațiul public, acolo unde alte măsuri de distanțare socială sunt dificil de practicat (ex: magazinele alimentare și farmaciile), în special în zonele cu transmitere comunitară semnificativă. Masca de protecție din material (țesătură), sau cea confecționată din articole de uz casnic presupune costuri reduse și poate fi utilizată ca o măsură suplimentară de sănătate publică. Atenție…aceasta nu trebuie utilizată de copiii cu vârstele sub 2 ani! Sterilizarea se realizează prin spălare manuală, sau utilizând mașina de spălat.

Cum putem realiza o mască de protecție? Materiale necesare: 2 bucăți de material din bumbac cu dimensiunile de 25 cm / 15 cm; două bucăți elastice de 15 cm; ac și ață; foarfece; mașină de cusut.

Tutorial: 1. tăiați două dreptunghiuri de 25 cm / 15 cm din țesătura de bumbac; 2. îndoiți materialul pe lungime, apoi pliați stratul dublu de țesătură de-a lungul laturilor scurte și coaseți. 3. rulați 15 cm de elastic prin tivul lat pe fiecare parte a măștii…acestea vor fi buclele urechii; 4. folosiți un ac mare pentru a-l trage, apoi legați capetele strâns. Dacă aveți doar sfoară, puteți face legăturile mai lungi și apoi legați masca la spatele capului; 5. trageți ușor de elastic, astfel încât nodurile să fie fixate în interiorul tivului. Strângeți părțile laterale ale măștii pe elastic și ajustați astfel încât masca să se potrivească cu forma faței. Apoi, coaseți marginile elasticului pentru a-l fixa.

T-shirt Face Covering

Materiale necesare: tricou, foarfece;

Tutorial: 1. decupați partea inferioara a tricoului – aproximativ 20 cm; 2. decupați marginile – aproximativ 17 cm; 3. legați marginile de partea superioară a capului, respectiv la baza gâtului.

Bandana Face Covering

Materiale necesare: eșarfă, sau pânză pătrată de bumbac aproximativ 50 cm  / 50 cm, filtru de cafea de unică folosință, elastice de cauciuc / de păr, foarfece – dacă vă confecționați propria eșarfă;

Tutorial: 1. tăiți filtrul de cafea; 2. împăturiți filtrul de cafea în centrul eșarfei; 3. îndoiți partea de sus și partea de jos; 4. plasați elastice de birou, sau elastice de păr la o distanță de 15 cm; 5. îndoiți marginile laterale ale eșarfei.

La final, vă recomandăm să fiți atenți cum vă îndepărtați masca, astfel încât să nu vă atingeți ochii, nasul și gura. Puteți implica și copiii în această activitate și nu uitați să vă igienizați mâinile cu apă și săpun după îndepărtarea măștii de protecție. De asemenea, în mediul online veți găsi numeroase tutoriale “how to”, din care vă puteți inspira.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.