Zooterapia – terapia cu animale de companie

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Terapia asistata de animale sau zooterapia, cum mai este cunoscuta, reprezinta o forma de stimulare a comportamentelor sociale la copii, printre cele mai cunoscute fiind terapia cu caini, cai, delfini, pisici, iepuri, porcusori de Guineea. Cainii sunt insă animalele cele mai populare folosite in scopuri terapeutice. Atentie insa, programele de terapie cu animale sunt folosite avand ca scop ameliorarea simptomelor unor boli, dar si pentru inlaturarea stresului si anxietatii, insa nu pot garanta vindecarea completa. Domeniul principal de aplicare a zooterapiei sunt psihologia si psihiatria.

O sedinta de terapie inseamna efectiv timp petrecut cu animalul ales sau recomandat pentru terapie, in care pacientul mangaie sau se joaca cu el, sub supravegherea unui ingrijitor. Nu exista insa cercetari stiintifice documentate in detaliu despre cum este influentat medical concret starea de sanatate a unui pacient, insa rezultatele de pana acum sunt de cele mai multe ori incurajatoare.

Metode comune de clasificare a zooterapiei sunt impartite in trei categorii. Prima si cea mai cunoscuta este terapia asistata de animale, cunoscuta in limba engleza ca animal-assisted therapy, care este intotdeauna efectuata de catre specialisti.  A doua categorie este activitati asistate de animale sau animal-assisted activities in limba engleza, care nu implica stabilirea unor obiective clare de tratament si pot fi oferite si de catre profesionisti, si de catre voluntari, scopul fiind de imbunatatire a starii psihologice a pacientilor. De asemenea, a treia categorie este invatarea asistata de animale – sau animal-assisted education, utilizata cel mai adesea in cazurile de copii cu dislexie care invata sa citeasca.

Desi sunt numeroase studii care au cercetat zooterapia, exista un numitor comun privind rezultatele la majoritatea dintre ele privind beneficiile interactiunii dintre oameni si animalele de companie, astfel:

  • o imbunatatire a comportamentului social si a interactiunilor sociale, dar si a starii mentale si a sanatatii.
  • scaderea anxietatii si a fricii
  • ameliorarea unor indicatori ai stresului.

Totodata, nu s-a documentat suficient pentru a sustine situatii de tip imbunatarirea sistemului imunitar, managementul durerii, cresterea increderii in ceilalti, diminuarea agresivitatii sau cresterea empatiei.

Studiile realizate pana in prezent vin in sprijinul acestora si demonstreaza faptul ca familiile care au in componenta lor pe langa copii si animale de companie, tind sa aiba copii cu o sanatate generala mai buna, sa fie mai activi fizic, mai ascultatori, mai empatici, cu mai putine probleme de comportament si mai putine probleme de invatare. Un alt articol cu acelasi subiect puteti citi aici.

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.