7 moduri prin care putem ajuta elevii să facă față unei pandemii

Categorie PROFESORI|Problemele Copilului
|

Copiii trebuie să știe că lumea lor este în siguranță, că sunt competenți și demni de respect. Această nevoie de reasigurare este exponențial mai mare în mijlocul unei pandemii globale. Iată șapte modalități prin care cadrele didactice pot ajuta copiii să reducă tristețea cu privire la ceea ce au pierdut, să facă față incertitudinii și să se adapteze învățării la distanță, într-o realitate nouă.

1.Prioritizați relațiile

Pentru a le arăta elevilor faptul că apreciați echilibrul emoțional al acestora, mai presus de performanțele lor academice, începeți fiecare interacțiune cu întrebări deschise, cum ar fi: „Care a fost cea mai mare surpriză în această săptămână?”; „Ce a reprezentat o provocare pentru tine?”;  „Crezi că prietenii tăi împărtășesc aceleași preocupări?”. În cazul copiilor de vârste mai mici, întrebările pot suna în felul următor: „Ce activitate distractivă ai avut azi?” sau „Ce te face să te simți fericit / trist?”.

În cadrul unei sesiuni video, aceștia ar putea afișa o jucărie pe care o iubesc, sau puteți juca mima. Ascultați, validați și normalizați experiența.

2.Reduceți presiunea

Fiecare copil are un background. De exemplu, un elev poate avea un istoric de traume, poate să fie responsabil de îngrijirea fraților mai mici, sau să fie singur acasă pe parcursul zilei, în timp ce părinții lucrează. Un altul poate fi nevoit să împartă un PC cu frații lui, poate avea probleme emoționale, sau trebuie să se ocupe de gospodărie. Indiferent de situație sau resurse, viața fiecărui copil a fost transformată în interior, iar accentul principal ar trebui să fie pus pe siguranța emoțională, nu pe asimilarea conținutului predat.

Deși învățarea sincronă este excelentă în scopuri sociale, aceasta are, de asemenea, limitările sale. Este dificil pentru membrii unei familii să aibă acces simultan la tehnologie…mai ales cu părinții care lucrează de acasă și familii cu mai mult de un copil.

3.Rămâneți conectat în prezent

Pentru a ajuta elevii să se autoregleze emoțional și să exerseze compasiunea, readuceți-i în prezent cu ajutorul activităților de mindfulness. În funcție de vârsta copiilor, conectarea la momentul prezent ar putea însemna practicarea unor exerciții de yoga, parcurgerea lungimii unei camere în timp ce se numără pașii, sau practicarea respirației controlate.

4.Încurajați conexiunea socială

Pierderea apropierii fizice față de ceilalți copii nu îi va afecta pe toți în aceeași măsură. Extroverților le vor lipsi cel mai mult interacțiunile față în față, dar vor avea, de asemenea, resursele necesare pentru a identifica noi căi de conectare, în timp ce introverții se pot simți ușurați că pot petrece mai mult timp în singurătate.

Există însă o a treia tipologie de elevi: cei care doresc să se distreze și să se integreze, dar care nu au abilitățile sociale necesare. Pentru a-i ajuta pe acești copii, organizați și facilitați întâlniri de consultanță în grup, proiecte de colaborare în grupuri mici, sau discuții de genul cluburi de lectură. Aduceți împreună ambele categorii: thinkers – doers în interacțiuni scurte, structurate cu scopul de a le oferi o oportunitate pentru a-și exersa abilitățile sociale.

5.Promovați grija față de propria persoană

Nu puteți turna dintr-un vas gol. Dormiți și faceți exerciții fizice, conectați-vă cu prietenii și familia. Recunoașteți că învățați din mers, colaborați și solicitați ajutor unui coleg, consilier atunci când aveți nevoie de asistență.

Transmiteți-le aparținătorilor (ex: părinți) faptul că nu așteptați perfecțiune din partea lor și că nu trebuie să poarte o luptă cu propriul copil, referitor la activitățile educaționale. Dacă scădeați nivelul de stres al părinților, elevii dvs. se vor descurca și mai bine.

6.Oferiți-le copiilor sentimentul de control

Dacă rețeta stresului include incertitudinea, nesiguranța și absența controlului, antidotul este de a le oferi copiilor un sentiment de abilitare. Din punct de vedere academic, asta ar putea însemna să-i lăsăm să continue un proiect din pasiune, să creeze un portofoliu electronic în loc să ia un examen, să aleagă cărți, sau subiecte pentru a explora.

Încurajați elevii să caute și oportunități de a oferi. Aceștia ar putea să ajute un coleg de clasă care se simte deconectat social, sau să răspundă unei nevoi din comunitatea mai largă. De exemplu, elevi din toată lumea au confecționat măști și halate pentru specialiștii din linia întâi și au trimis felicitări persoanelor în vârstă din căminele de bătrâni.

Când copiii privesc dincolo de propria persoană, se focusează mai puțin pe ceea ce le lipsește.

7.Concentrați-vă pe bucurie și simplitate

Pentru a ridica moralul copiilor, apelați la creativitate. Gesturile care înseamnă cel mai mult sunt adesea cele mai simple…exprimați-vă disponibilitatea, începeți ziua cu un salut virtual rapid. Anunțați-vă elevii că vă este dor de ei și că vă pasă. Reamintiți-le să doarmă, să se bucure de aer curat.

Copiii nu își vor aminti ce au învățat în timpul pandemiei coronavirusului din 2020, dar își vor aminti cine i-a ajutat să treacă prin această încercare.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.