Tehnologia ne inconjoara din ce in ce mai mult. Folosim zilnic smartphone-uri si laptopuri si scriem mai des la tastatura decat scriem de mana. Tastarea a devenit metoda noastra de scriere pentru orice, de la teme si proiecte la comunicarea in viata privata. In timp ce tastarea poate fi mai rapida si mai convenabila, cercetarile arata ca scrierea de mana are propriile sale avantaje.
1.Imbunatateste procesul de invatare
Copiii care iau notite in timpul cursurilor pastreaza informatiile mai bine decat cei care introduc notitele pe un laptop. Si, desi scrierea de mana poate fi mai lenta, aceasta permite sa filtrati informatiile si sa le transpuneti in propriile cuvinte, iar acest lucru ajuta la intelegere.
Cercetarile au aratat ca luarea de notite folosind tastatuta de la laptop sau calculator are ca rezultat o procesare mai superficiala decat scrierea acestora de mana. Mai mult, navigarea pe internet in timpul predarii, chiar daca este doar pentru a verifica rapid o informatie, scade concentrarea, deoarece distrage atentia de la procesul de predare.
2.Stimuleaza creativitatea
Atunci cand se foloseste tastatura pentru a scrie exista tendinta de a reedita, modifica si corecta, iar astfel procesul creativ este perturbat. Insa, atunci cand se scrie de mana se creeaza practic forme, ceea ce antreneaza acea parte a creierului responsabila cu creativitatea.
3.Imbunatateste concentrarea
Procesul de scriere foloseste o anumita parte a creierului care actioneaza ca un filtru pentru a bloca orice informatie irelevanta. Cand asterneti litere pe hartie, va puteti concentra mai bine si creierul analizeaza cu atentie ceea ce ati scris.
4.Reduce stresul, anxietatea si depresia
Scrierea de mana linisteste gandurile, creste atentia si calmul. Actul de a scrie creste activitatea cerebrala in zonele asociate meditatiei. Multe dintre frustrari si momente de tristete provin din ganduri amestecate si neexprimate, care se repeta adesea intr-o bucla in mintea noastra. De aceea, scrisul de mana este utilizat adesea in sesiunile de terapie prin arta.
5.Stimuleaza creierul si ajuta la dezvoltarea acestuia
In procesul de invatare sunt antrenate ambele emisfere cerebrale, dar si diferite regiuni ale creierului pentru diverse functii. Copiii care invata si practica scrisul folosesc abilitati motorii fine si abilitati de procesare vizuala si tactila care le ajuta functia cognitiva.
Desi poate parea un lucru banal, scrierea de mana este o tehnica proactiva, ce permite pastrarea mai indelungata a cunostintelor si faciliteaza evolutia in toate aspectele vietii.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.