Cooperarea in clasa

Categorie PROFESORI|Educatie
|

Pe langa comunicare si ascultare, coooperarea este una dintre abilitatile interpersonale pe care orice copil ar trebui sa le dezvolte.

Cooperarea este modul in care oamenii lucreaza impreuna si impartasesc unii cu ceilalti resursele de care dispun pentru a obtine rezultate benefice. In prezent, la nivel global, cooperarea este integrata in procesul de invatare, ceea ce ofera elevilor sansa sa invete unii de la altii si sa imparta cunostinte. Prin invatarea prin cooperare, elevii pot invata cum sa lucreze in echipa si in ce masura pot depinde ceilalti de ei. Ii mai poate ajuta sa isi dezvolte interesul social si bunul simt comunitar (interesul pentru binele celuilalt, pentru binele comunitatii).

 

Invatarea prin cooperare are efecte pozitive

Imbunatatirea abilitatilor de lucru in echipa – elevii pot invata cum sa lucreze individual si sa imparta din experienta lor cu colegii, pentru a indeplini o sarcina comuna. Rezultatul echipei va depinde de efortul comun pe care il vor depune. Astfel, lucrand in comun vor invata cum sa isi puna increderea in ceialalti colegi si pot sa inteleaga in ce masura rezultatul depinde de implicarea proprie .

Imbogatirea cunostintelor – elevii au posibiliatea de a impartasi lucruri noi si de a afla lucruri noi de la alti colegi dar si sa aprofundeze ceea stiau.

Imbunatatirea abilitatilor de comunicare si ascultare – pot invata cum sa comunice unii cu ceilalti si cum sa se asculte. Mai mult decat atat, pot invata cat de importante sunt aceste abilitati pentru rezultatele muncii lor.

Sa se cunoasca mai bine – lucrand impreuna, pot sa se cunoasca mai bine, sa lege prietenii si pot sa invete lucruri despre ei (sa isi descopere un hobby sau vocatia).

 

Moduri prin care poate fi incurajata cooperarea

 

Impartirea responsabilitatilor

Indiferent de varsta, copii trebuie sa aiba responsabilitati adaptate varstei, desigur. Astfel, le da ocazia sa se simta utili, implicati, conectati cu sine si cu ceilalti, le creaza sentimentul de apartenenta la grup si invata deprinderi de viata.

 

Jocuri care incurajeaza munca de echipa

Sarcini de echipa in clasa, activiltatile de grup, teme pentru acasa pe care sa le rezolve impreuna cu alti colegi, jocuri in clasa care sa incurajeze cooperarea, sa se cunoasca intre ei sunt activitati care pot incuraja munca in echipa.

 

Invatati-i cum sa rezolve problemele

O parte importanta din procesul de cooperare este sa invete cum sa rezolve problemele, dificultatile atunci cand apar. Invatati-i cum sa identifice o problema atunci cand apare, sa se gandeasca la moduri diferite de rezolvare si incurajati-i sa testeze solutiile pe care le-au gasit.

Acest proces necesita timp, rabdare si practica, insa, beneficiile rezolvarii de probleme vor avea impact asupra dezvoltarii lor, inclusiv in perioada in care vor fi adulti.

 

Permiteti-le sa faca alegeri proprii

Permiteti-le elevilor sa faca propriile alegeri in legatura cu modul in care isi pot indeplini sarcinile pe care le-au primit, chiar daca nu sunt cele la care v-ati gandit dumneavoastra. Asta ii poate ajuta sa isi dezvolte gandirea, creativitatea si increderea in sine.

 

Incurajati-i

Incurajarea este esentiala pentru reusita. Chiar daca nu le va iesi de prima data sau le ia mai mult timp, aveti rabdare si punctati doar aspectele pozitive, care au iesit bine. Ajutati-i sa inteleaga motivele pentru care nu le-a iesit ceva anume si sa gaseasca metode noi de a le face.

 

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.