Întoarcerea la școală chiar dacă pandemia de coronavirus nu a trecut este o decizie complicată, atât pentru copii, cât și pentru părinți și cadre didactice. Deși este important să respecți regulile de siguranță impuse de către instituțiile de învățământ, pentru a te proteja atât pe tine, cât și pe cei din jurul tău, atât la școală, cât și în afara școlii, virusul se poate lua fără să știm, chiar și atunci când respectăm toate măsurile de siguranță.
Dată fiind răspândirea comunitară a virusului și a focarelor numeroase, este foarte probabil ca la un moment dat, unul dintre copiii din clasă să fie diagnosticat cu COVID.
Dacă un copil prezintă simptome specifice noul coronavirus
Conform protocolului medical, toate școlile au avut obligația să amenajeze un spațiu special pentru izolarea copiilor, în cazul în care aceștia încep să prezinte simptome. În acest caz, profesorul trebuie să anunțe conducerea școlii, pentru a ține legătura cu DSP. Copilul va merge în sala de izolare și va fi supravegheat de un cadru medical sau de un profesor desemnat, în timp ce părinții vor fi anunțați. În cazul în care copilul are nevoie de sprijin medical, se va suna la 112.
Dacă un copil este infectat cu noul coronavirus
În condițiile în care există diagnosticul pozitiv, colegii de clasă vor merge în carantină 14 zile, clasa fiind închisă și orele se vor desfășura online. În condițiile în care sunt trei elevi, în trei clase diferite, infectați cu COVID, atunci întreaga școală va fi închisă pentru 14 zile și pentru dezinfecție.
Exercițiu de emaptie
Profesorul diriginte sau învățătorul poate explica colegilor de clasă că acest virus este încă o necunoscută pentru toată lumea, așadar este destul de greu să ne protejăm de el și se poate întâmpla să luăm acest virus. Un mesaj de încurajare din partea colegilor sub formă de mesaj video sau audio ar ajuta foarte mult micul pacient.
Reîntoarcerea la școală
Este foarte important ca atât copilul diagnosticat pozitiv și negativat între timp, dar și colegii lui să înțeleagă dimensiunea medicală a situației. Nimeni nu vrea să se îmbolnăvească voit și să treacă prin stările specifice. Deși există șanse ca virusul să se reinstaleze în organism, printr-un nou contact, un copil reîntors la școală după vindecare nu este contagios. Regulile de siguranță trebuie respectate în continuare – dezinfectarea mâinilor, păstrarea distanței și purtarea măștii sunt măsurile care pot ajuta la depășirea acestor momente critice prin care trecem.
Nu uita, chiar dacă nu ai simptome specifice, poți transmite virusul altor persoane, care pot dezvolta o formă mai gravă. Așadar, ai grijă de tine și de oamenii importanți din viața ta.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.