Cum ii inveti pe copii ce inseamna egalitatea

Categorie PROFESORI|Problemele Copilului
|

Intr-o clasa de 20 elevi sau si mai multi, vei avea parte de copii de toate felurile. Este important, ca invatator sau profesor, sa ii inveti de mici ca fiecare dintre ei merita sa primeasca aceeasi sansa. Prin urmare, invata-i sa se sustina unii pe ceilalti, sa se respecte si sa se ajute.

Cateva sfaturi utile:

  1. Asigura-te ca toti elevii tai ai parte de acelasi tratament din partea ta si a colegilor tai.
  2. Invata-i sa respecte parerile tuturor colegilor lor.
  3. Atunci cand ai ocazia, incurajeaza-i pe cei din categoriile care sunt de obicei discriminate – fete, copii de etnie, copii cu dizabilitati – sa vorbeasca, sa participe, sa se simta inclusi. Ceilalti copii iti vor urma exemplul.
  4. Cere parerea fiecarui copil pe subiecte diferite, mai ales pe teme care in mod normal societatea ne invata ca nu li se potrivesc: de exemplu, intreaba o fata despre masini sau un baiat despre moda. Asa vor invata ca pot avea pareri pertinente pe o paleta larga de subiecte.
  5. Intreaba-i, de exemplu, ce roluri si cariere cred ca li se potrivesc lor si celorlalti. Pune-i sa motiveze alegerile si invata-i ca pot face absolut orice isi doresc in cariera, indiferent de etnie, gen sau dizabilitati.
  6. Prezinta-le modele de oameni care fac lucruri neasteptate si diferite fata de ceea ce societatea le-ar dicta in mod obisnuit – de la femei in pozitii de conducere (Hillary Clinton) pana la barbati bucatari (Jamie Oliver) si cercetatori cu dizabilitati, dar de renume mondial (Stephen Hawking).

Daca ai intrebari sau nelamuriri, scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau suna-ne la 116111.