Cum lucrezi cu copiii din familii… diferite

Categorie PROFESORI|Relatia cu elevii
|

A fi sau a te simti diferit, mai ales la varsta copilariei, este foarte dificil. De multe ori, copiii sau adolescentii perceputi a fi diferiti sunt marginalizati si supusi fenomenului bullying.

Aceste diferente pot proveni din felul in care este organizata familia respecivului copil sau adolescent – de la o familie monoparentala, pana la unul sau ambii parinti decedati, parinti la inchisoare, copii crescuti de bunici etc. Oricare ar fi situatia, copilul are nevoie de sustinerea ta, ca profesor, pentru a se integra.

Ce poti face:

  1. Discuta cu copilul in particular si afla care este situatia acasa. Sfatuieste-l/o sa aiba intotdeauna un adult de incredere cu care sa comunice pe aceasta teme sau altele care il/o ingrijoreaza. Daca poti, ofera-te sa fii tu acel adult.
  2. Copilul va simti lipsa parintilor. Desi nu poti sa le iei locul, ii poti oferi o persoana de incredere pe care sa se poata baza.
  3. Afla ce nesigurante are cu privire la colegi si prieteni si ajuta-l/o sa si le abordeze si rezolve.
  4. Fa grupuri de lucru la clasa si integreaza-l/o in asa fel incat sa dai nastere unui spirit de echipa intre colegi.
  5. Cere-le copiilor – inclusiv lui/ei – parerea cu privire la diverse aspecte ale lectiei si ajuta-i sa castige incredere in sine motivandu-si opinia.
  6. Daca exista colegi care sunt rautaciosi, discuta cu ei in particular.
  7. Invata copiii despre conceptul de diversitate si incluziune – cu cat mai multi oameni diferiti intr-un grup, cu atat mai frumos si mai plin de culoare este acel grup.
  8. Daca copilul este deprimat sau abuzat acasa, ia legatura cu consilierul scolii si/sau autoritatile abilitate.

Daca ai intrebari sau nelamuriri, scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau suna-ne la 116111.