Trecerea la e-learning ar trebui să fie ușoară atunci când elevii fac parte din generația Z…desigur, aceștia au crescut în cea mai mare parte cu tehnologia. Cu toate acestea, copiii utilizează tehnologia în moduri și cu scopuri diferite față de e-learning, așadar predarea online se dovedește a fi o adevărată provocare atât pentru elevi, cât și pentru cadre didactice.
COMUNICAREA
Conținutul online poate avea multe defecte, dar lăsând la o parte site-urile și aplicațiile educaționale – este în mare parte acolo în scopuri reale de comunicare. Nu toate textele din cărți pot interesa și provoca fiecare cursant, iar materialele și chiar utilizarea limbajului pot deveni depășite relativ repede.
Iată șansa dvs. de a vă conecta la surse actuale și autentice, pe care elevii le pot percepe ca fiind mai semnificative și relevante. Ați putea explora caracteristicile actuale legate de știri, bloguri, postări pe Instagram, videoclipuri de pe YouTube, podcast-uri.
AUTONOMIA
Autonomia este un factor cheie pentru motivație. A le permite elevilor să își aleagă propriile surse (ex: articole, bloguri, videoclipuri) demonstrează încrederea dvs. în ei și le crește interesul pentru sarcină. Probabil că vor alege în funcție de interesele lor personale, ceea ce înseamnă că se bucură mai mult de sarcină și, prin urmare, sunt mai predispuși să rămână angajați în finalizarea acesteia.
De asemenea, ați putea crește autonomia oferind elevilor posibilitatea de a alege în ce format să prezinte rezultatele muncii lor (ex: un scurt videoclip, un meme, o înregistrare audio).
COMPETENȚA
Sentimentul de mândrie al elevului că a depus eforturi pentru a duce la bun sfârșit sarcinile este crucial pentru motivația pe termen lung. Aceste experiențe de competență cresc motivația prin construirea autoeficacității – o credință în competența proprie pentru a îndeplini bine o sarcină.
Ce înseamnă acest lucru pentru învățarea online? Ar putea însemna că dacă elevii își aleg propriul material-sursă, ca de exemplu un film în limba engleză, ajung la el dintr-o poziție implicită în care cred că au suficientă competență în limba engleză pentru a-l înțelege. Aceasta înseamnă că sunt deja la jumătatea drumului!
RELAȚIONAREA
Conform teoriei autodeterminării, relaționarea este una dintre nevoile umane de bază, împreună cu autonomia și competența. Aceasta înseamnă că legătura cu alte persoane din contextul nostru social imediat și mai extins reprezintă un factor cheie pentru bunăstarea noastră emoțională.
Instrumentele de comunicare online facilitează conectarea cu ceilalți – așa că de ce să nu vă concentrați pe instrumentele de comunicare pe care elevii le folosesc oricum (ex: messenger, WhatsApp etc.)?
Ce altceva mai puteți face pentru a stimula participarea elevilor?
- Oferiți feedback în timp util cu privire la sarcini, pentru a menține interesul elevilor în vederea finalizării/corectării acestora
- Răspundeți la întrebările elevilor în termen de 24 de ore
- Includeți feedback constructiv și personalizat cu privire la sarcini. Comentariile specifice despre munca unui elev transmit mesajul că efortul lui contează. Chiar dacă nota este slabă, feedback-ul constructiv și de susținere din partea cadrului didactic este apreciat
- Creați un mesaj săptămânal sub forma unui text, sau video pentru a posta pe pagina principală a cursului. Acest lucru demonstrează elevilor că profesorul este într-adevăr implicat
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.