Stimularea curiozitatii copilului este una dintre cele mai importante modalitati prin care il puteti ajuta sa devina interesati sa invete pe tot parcursul vietii. Un copil curios cauta mereu in mod activ raspunsuri, iar aceasta curiozitate ii determina sa descopere misterele vietii, sa-si rezolve problemele si sa devina adulti fericiti. Curiozitatea ii face pe copii sa devina mult mai receptivi si capabili sa inteleaga usor noi concepte si fenomene. Astfel, curiozitatea sporeste potentialul copilului de a invata.
Curiozitatea joaca un rol esential in dezvoltarea mentala si intelectuala a copiilor. Inteligenta unui copil conduce la o explorare valoroasa, iar explorarea este cheia invatarii.
Pe de alta parte, suprimarea curiozitatii poate avea un impact negativ asupra dezvoltarii timpurii a copilului.
Cum puteti dezvolta curiozitatea copiilor?
- Explorarea imprejurimilor si a naturii. Explorarea in natura deschide calea spre introspectie, care, la rândul sau, inspira si hraneste curiozitatea.
- Jocurile si alte activitati fizice sunt probabil printre cele mai bune modalitati de a incuraja curiozitatea copiilor. Copiii, in principiu, sunt curiosi cu privire la tot ce-i inconjoara, prin urmare, le puteti propune activitati interesante de joc, care sa ii ajute pe copii sa descopere lucruri si sa le incite curiozitatea.
- Incurajati copiii sa puna intrebari. Cu totii stim faptul ca raspunsul la o intrebare care ne macina de mult timp este primul pas spre a ne potoli pofta de cunoastere.
- Copiii ar trebui incurajati sa caute raspunsuri la intrebarile lor. Fie ca le prezentati metodele prin care pot afla singuri (folosind accesul la biblioteca, folosind internetul accesand site-uri/platforme avizate, purtand discutii cu specialisti invitati in scoala sau in vizitele realizate in perioada Scolii Altfel, etc.), fie ca ii incurajati sa se gandeasca la toate raspunsurile posibile ale intrebarilor lor, aceste practici le va oferi mai multa incredere si, de asemenea, le va spori intelegerea lucrurilor care ii inconjoara.
- Redirectionati, nu descurajati! Desigur copiii pot avea si raspunsuri nefiresti la intrebari, cu intentia de a se amuza sau pentru a obtine atentia, insa, incercati sa nu-i descurajati. Folositi afirmatii de tipul <Acest raspuns este pentru alta intrebare, nu pentru intrebarea aceasta!>
- Invatati-i pe copii sa fie buni observatori. Nivelul ridicat de atentie duce la cresterea gradului de curiozitate, iar observatia este uneala perfecta pentru o minte curioasa.
- Spuneti-le povesti cu final deschis. Exista posibilitatea ca toti copiii sa cunoasca finalul povestilor traditionale, insa nu si povestile din clasa. Stimulati-le curiozitatea provocandu-i sa creeze un final povestii incepute de dumneavoastra. In afara de aceasta, ii puteti incuraja sa se gandeasca la un titlu nou sau sa creeze un alt inceput decat cel prezentat de dumneavoastra, pentru a-si pastra interesul si atentia asupra povestii.
- Adresati-le intrebari provocatoare privind modul in care vad ei lumea, viata si pe ei insisi, pentru a-i scoate putin din zona de confort. Cand le puneti intrebari copiilor, acestea ii provoca sa gandeasca diferite solutii posibile la o problema sau la o situatie. Aduceti-le aminte sa va ofere si argumente pentru raspunsul care vi-l ofera. Astfel de intrebari pot fi: Daca ai putea sa inventezi ceva care ar usura viata oamenilor, ce ai inventa? Daca ai fi presedintele unei tari, cum ar fi aceasta? Crezi ca esti un bun prieten? Ce te face sa fii recunoscator/oare? Cum te pot ajuta esecurile din trecut sa devi un om mai bun? Ce te face unic/a si ce poti face cu aceasta unicitate? Ce ii face pe ceilalti sa fie speciali? Fiti pregatiti sa auziti tot felul de raspunsuri fascinante.
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.