Despre anxietate la elevi

Categorie PROFESORI|Sanatate
|

In mediul scolar, anxietatea poate aparea deseori si este un raspuns firesc al corpului la o situatie sresanta (schimbatul scolii sau al clasei, un examen, prezentarea in fata clasei, un profesor nou, o materie noua, iesitul la tabla, cand sunt adresate intrebari despre tema). De regula starile de anxietate sunt trecatoare si dispar cand factorul de stres nu mai exista.

Cum se manifesta anxietatea la elevi?

Unii elevi sunt mai predispusi spre stari de anxietate, decat altii. Pe langa factorii care tin de mediul scolar, mai sunt si factorii din mediul familial care isi pot pune amprenta (plecarea unui parinte in alta tara, divortul parintilor, mutatul intr-o loc nou, stare permanenta de tensiune sau agresivitate in familie, pierderea unui parinte sau a unei alte persoane semnifictive).

O stare prelungita de anxietate poate sa ii dezvolte copilului sentimentul de descurajare, sa se interiorizeze. Copiii nu pot sa inteleaga mereu sau sa exprime ce simt, astfel incat pot aparea modificari in comportament:

  • sensibilitate emotionala crescuta (timorare, izbucniri bruste in plans )
  • sa se enerveze usor sau sa aiba iesiri bruste de furie
  • pierderea increderii in ei sau a interesului pentru a incerca lucruri noi, care pot parea simple sau care fac parte din viata
  • retragere fata de ceilalti colegi
  • evitarea de a se implica in activitatile din clasa si de a participa la activitatile extrascolare
  • dificulati in a se concentra
  • sa se gandeasca in permanenta la lucruri negative si sa vorbeasca despre lucrurile negative care ar putea urma sa i se intample
  • sa absenteze frecvent sau sa refuze sa frecventeze scoala

Cum sa ajutati elevul cand este anxios

1. Acceptati-i starile

Este important sa va pastrati calmul si sa intelegeti ca in spatele reactiilor sunt emotii foarte puternice pe care nu le poate controla in momentul acela si nu stie cum sa le exprime. Asigurati-l ca il intelegeti si ca ii sunteti alaturi.

2. Discutati cu elevul

Daca in momentul acela simtiti enervare, frustrare sau orice sentiment neplacut, este indicat sa va luati un timp ca sa va linistiti. Apoi puteti discuta in privat cu elevul despre cum se simte, cum s-a simtit in momentul acela, asigurati-l ca il intelegeti si ca sunteti acolo pentru el. Ascultati-l fara sa il judecati sau criticati. Este indicat sa ii adresati intrebari de genul „Ce simti in legatura cu….?” Poate sa il ajute sa isi exprime mai usor emotiile si acceptati ce simte, chiar daca nu le intelegeti.

3. Incurajati-l

Evidentiati-i calitatile si punctele forte, folositi un ton bland, zambiti-i si acceptati ca are un ritm diferit de a raspunde la intrebari sau de a rezolva sarcini.

4. Ajutati-l sa isi gestioneze emotiile

Il pot ajuta exercitiile de respiratie, cum ar fi sa inspire profund, sa isi tina respiratia numarand pana la 3 si apoi sa expire lent. Poate sa repete exercitiul de mai multe ori, pana se linisteste. Il mai poate ajuta sa aiba o mingiuta anti-stres, sa deseneze sau sa scrie despre ce simte.

5. Discutati cu parintii

Daca starea de anxietate afecteaza viata de zi cu zi a elevului si il impiedica sa isi desfasoare activitatile, asa cum se intampla in mod obisnuit, este important sa discutati cu parintii. Puteti sa sugerati sa apleze la sprijinul psihologului scolii sau al unui alt psiholog.

 

Puteti sa ii indrumati pe elevi si parinti sa solicitate sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la  116 111. Sau puteti chiar dumneavoastra sa accesati serviciile online si prin intermediul liniei de tip helpline 116 111.