Cea mai importanta relatie este cea intre parinte si copil. Ulterior, parintele este inlocuit cu timpul de profesori, prieteni, in functie de mediul in care lucram, sau ne desfasuram activitatea. Pentru ca un copil sa devina rezilient in mediul scolar, este necesar ca profesorul sau sa fie o persoana rezilienta prin ea insasi.
Un cadru didactic rezilient
- va ramane calm in situatii de criza
- va tolera ambiguitatea situatiilor incerte
- se va adapta rapid la situatii noi
- isi va pastra umorul si starea de optimism
- isi va pastra curiozitatea si deschiderea spre a invata lucruri noi
- va identifica solutii pentru gestionarea problemelor
- va avea un comportament flexibil si va manifesta empatie
De asemenea, cadrul didactic rezilient (invatator, diriginte sau consilier scolar), va avea grija sa: stabileasca relatii functionale cu elevul si familia acestuia, ii va dezvolta elevului abilitatea de a lua decizii eficiente si de a-si stabili obiective realiste si de asemenea ii va oferi elevului oportunitatea si contextul de a-si descoperi punctele forte.
Cum poate fi dezvoltata rezilienta elevilor?
- prin dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale ale copiilor (stimularea initierii si mentinerii relatiilor de prietenie);
- elevii trebuie invatati sa respecte programul zilnic (somn, alimentatie, igiena corporala, teme, timp liber);
- pentru incurajarea copiilor, un feed-back pozitiv si constructiv atunci cand reusesc, e necesar;
- adoptarea unui stil de comunicare deschis, astfel incat acestia sa se simta liberi sa discute despre provocarile pe care le intampina pe parcursul anilor de studiu;
- cultivarea adaptarii la schimbare, aceasta fiind un lucru normal si constant in viata unui om.
In cadrul orelor de dirigentie, consiliere si orientare scolara, sau dezvoltare personala, copiii pot fi implicati direct in activitati. Tehnicile de lucru care pot fi utilizate sunt: jocul de rol, discutia in grup, demonstratia, lucrul in echipa, expunerea unor prezentari power point, flipchart, fise de lucru.
Puteti sa ii indrumati pe elevi si parinti sa solicitate sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111. Sau puteti chiar dumneavoastra sa accesati serviciile online si prin intermediul liniei de tip helpline 116 111.