Discalculia este o afecțiune care face dificilă utilizarea matematicii și implicarea în sarcini care implică matematica. Nu este atât de cunoscută, sau atât de înțeleasă ca dislexia, dar unii experți sunt de părere că este la fel de comună. Asta înseamnă că aproximativ 5-10% dintre oameni ar putea avea discalculie.
Copiii care au probleme cu matematica pot continua să se lupte cu ele ca adulți. Dar există strategii care îi pot ajuta să-și îmbunătățească abilitățile matematice și să gestioneze provocările aferente.
Dificultatățile în sfera matematicii se pot produce la orice nivel, fie că vorbim despre adunări simple, sau algebră. Conceptele de bază, cum ar fi cantitățile, pot fi, de asemenea, o provocare. Pentru unii elevi, problemele de discalculie pot apărea încă din perioada preșcolară. Pentru alții, provocările devin clare pe măsură ce matematica devine mai complexă la școală.
Cum se manifestă?
- Dificultăți de înțelegere a semnificației cantităților, sau a conceptelor, cum ar fi mai mare/mai mic decât
- Dificultăți de înțelegere a faptului că numărul 5 este același cu cuvântul cinci și că ambele înseamnă cinci itemi
- Probleme legate de număratul banilor, sau schimbarea acestora
- Probleme legate de estimarea timpului
- Dificultăți de anticipare a vitezei, sau a distanței
- Dificultăți de înțelegere a logicii din spatele matematicii
- Incapacitatea de a ține în minte cifre în timp ce rezolvă probleme
Posibile cauze:
Gene și ereditate: Discalculia tinde să fie ereditară.
Dezvoltarea creierului: Studiile de imagistică a creierului au arătat unele diferențe între persoanele cu, sau fără discalculie. Diferențele au legătură cu modul în care este structurat creierul și modul în care acesta funcționează în domenii care sunt legate de abilitățile de învățare.
Singura modalitate de a obține un diagnostic este printr-o evaluare. Acest lucru se poate întâmpla la orice vârstă, iar evaluatorii folosesc teste diferite pentru adulți și copii. Copiii pot beneficia de o evaluare la școală. Există, de asemenea, specialiști care fac evaluări private ale copiilor și adulților.
Diagnosticarea corectă a discalculiei le permite copiilor să primească sprijin și servicii la școală. De exemplu, copiii ar putea primi instrucțiuni speciale la ora de matematică. Școala ar putea oferi, de asemenea, spații speciale pentru a facilita învățarea matematicii.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.