Drepturile copilului

Categorie PROFESORI|Educatie
|

Conventia cu privire la drepturile copilului adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 20 noiembrie 1989 este cel mai rapid ratificat tratat international privind drepturile omului din istorie.

Aceasta Conventie a schimbat modul in care sunt vazuti si tratati copiii – adica, ca fiinte umane cu un set distinct de drepturi, in loc de obiecte pasive de ingrijire si caritate. Acceptarea fara precedent a Conventiei ne arata in mod clar un angajament global larg pentru avansarea drepturilor copilului. Din cele 48 de drepturi ale copilului prezente in Conventie, fiecare avand o importanta deosebita, am selectat 10 care interfereaza cu nevoile de educatie ale copiilor:

  1. Dreptul de a trai intr-un mediu familial – Fiecare copil are dreptul ca traiasca intr-o familie, fie cu parintii sai, fie cu persoane fata de care a dezvoltat relatii de atasament si sa simta sentimentul de apartenenta.
  2. Dreptul la un mediu stabil, unde este ingrijit si iubit – Importanta mediului este vitala pentru cresterea si ingrijirea unui copil.
  3. Dreptul la nutritie de calitate si servicii medicale – Fiecare copil are dreptul sa dezvolte obiceiuri de igiena si alimentare necesare unei dezvoltari armonioase si sa beneficieze de serivicii medicale regulate si de calitate ridicata.
  4. Dreptul la educatie de calitate – In scopul dezvoltarii intelectuale armonioase, copilul are dreptul sa primeasca o educatie de calitate corespunzatoare abilitatilor si intereselor sale, programe de imbogatire academica suplimentara si dreptul la a accesa invatamantul superior si / sau formarea profesionala.
  5. Dreptul de a avea sanse egale si oportunitati indiferent de varsta, religie, gen, statutul socio-economic, handicap, etnie, origine, rasa sau credinte personale.
  6. Dreptul de a fi ascultat si de a fi tratate cu seriozitate toate problemele sale – Fiecare copil are dreptul sa-si exprime opiniile in mod liber, in toate aspectele care il afecteaza. Asadar, este indicat sa-i incurajati sa-si dezvolte gandirea critica si sa-si exprime gandurile independent.
  7. Dreptul de a fi pregatit sa fie cetatean activ si responsabil – Invatarea responsabilitatii sociale si a sentimentului de comunitate sunt importante pentru fiecare copil in parte. Totodata, implicarea sociala in adolescenta reprezinta un aspect vital societatii, mai ales privind problematica privind integrarea in munca, intemeierea unei familii, raporturile cu ceilalti oameni din comunitate, responsabilitatile fata de mediu, fata de propria persoana si drepturile si obligatiile cetatenesti.
  8. Dreptul la demnitate si libertate – Fiecare copil are dreptul sa fie tratat cu respect si sa traiasca in conditii adecvate, cu suficiente bunuri care favorizeaza un sentiment de demnitate si libertate.
  9. Dreptul de a fi protejat impotriva oricarei forme de abuz sau violenta – Acest lucru presupune protectie impotriva abuzului (fizic, psihic, verbal, emotional), influentelor daunatoare, a pedepselor corporale si a tuturor formelor de exploatare.
  10. Dreptul de a-i fi valorizate identitatea, religia si propria cultura – Fiecare copil are dreptul sa se bucure de identitatea pe care o are, sa beneficieze de oportunitati de dezvoltare religioasa, care promoveaza principii morale si spirituale, si sa sarbatoreasca cultura din care face parte.

S-au realizat multe de la adoptarea Conventiei, de la servicii medicale in vederea scaderii mortalitatii infantile la cresterea scolarizarii, insa mai sunt multe de facut.

In Romania, a fost adoptata si o lege speciala pentru protectia si promovarea drepturilor copilului (Legea nr. 272/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare). Aceasta lege stipuleaza clar si coerent masurile de respectare si promovare a drepturilor copilului. De asemenea, in cadrul Centrului de Resurse Online disponibil la adresa http://telefonulcopilului.ro/106615/ exista o sectiune special conceputa, in care sunt prezentate in linii mari, drepturile copiilor din Romania.

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la  116 111.