Educatia nonformala

Categorie PROFESORI|Educatie
|

Un proverb chinezesc spune ca “invatarea este o comoara care isi insoteste proprietarul peste tot.” Practic, educatia este un proces de invatare, de acumulare de cunostinte, abilitati, valori, credinte si obiceiuri.

Exista trei tipuri de educatie: formala, informala si non-formala. Pe langa urmarea unui program scolar formal, oamenii pot invata prin observare si experienta. Rolul educatiei este de a pregati oamenii pentru viitoarea lor profesie, de a trasa directii si modele de invatare, socializare si dezvoltare culturala si sociala.

Ce este educatia non formala, cum a aparut acest concept si de ce este importanta?

Conceptul de “educatie non-formala” a aparut in anii ‘60, perioada in care scolile care foloseau pana atunci metode traditionale, se confruntau cu criza in educatie, motiv pentru care in 1967 a avut loc Conferinta Internationala privind Criza Mondiala In Educatie. In cadrul conferintei a fost definit conceptul de “educatie-nonformala”, fiind preluat ca model de invatare si educatie.

Educatia non-formala se refera la activitati placute si motivante, organizate in afara sistemului scolar, adaptate la elevi si la obiectivele lor de invatare si poate fi privita ca un mijloc prin care se pot pune in practica sau experimenta cunostintele predate sau invatate.

Ea nu inlocuieste educatia formala, care este cheia fundamentala a cresterii unei persoane, ci vine in completarea ei, acoperind nevoi sau anumite aspecte pe care educatia formala nu le poate implini.

O caracteristica importanta este flexibilitatea deoarece activitatile de acest tip pot fi adaptate la cerintele elevilor in functie de varsta, interese, nevoile de invatare ale elevilor si de personalitatea lor dar si interesele, inclinatiile, procuparile si preferintele acestora. Mai mult decat atat, se pot folosi diverse metode si tehnici, care sa faciliteze procesul de invatare.

Este centrata pe procesul de invatare, completare si imbogatire a cunostintelor prin intermediul activitatilor desfasurate.

Educatia non-formala contribuie la dezvoltarea inteligentei emotionale. Astfel, printre beneficiile sale, putem enumera:

  • contribuie la dezvoltarea personala a elevului
  • il ajuta sa se integreze in societate, sa invete sa lucreze in echipa si sa relationeze
  • dezvolta abilitati si increderea in sine
  • dezvolta capacitatea de a invata si descoperi, o atitudine sanatoasa fata de mediu incojurator si normele sociale
  • dezvolta curajul de a avea initiativa
  • ajuta la decoperirea pasiunilor si talentelor si posibilitatea de a dezvolta o cariera
  • poate oferi un exemplu de petrecere a timpului liber

 

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la  116 111.