Fiti profesorul care inspira

Categorie PROFESORI|Educatie
|

Profesia de dascal este una nobila, care ofera puterea de a modela si schimba vieti iar profesorul poate fi un model de inspiratie. Prin exemplul personal puteti sa faceti diferenta nu doar in clasa, ci si in lume pentru ca atitudinea si credintele dumneavoastra pot sa creeze o lume. Mai jos se afla criterii care ar putea ghida profesorul sa fie un model de inspiratie pentru elevi.

Empatia

Probabil este cea mai valoroasa calitate pe care o poate avea un profesor. Prin empatie se creaza legaturi stranse cu elevii. Empatia reprezinta capacitatea de a intelege emotiile, oricare ar fi ele, de a le accepta si de a fi alaturi de elevi, sa incercati sa fiti pe aceeasi lungime de unda cu ei, sa radeti sau sa plangeti impreuna. Copii si adolescentii resimt usor stresul sau presiunea si se pot manifesta prin a fi furiosi, agresivi, pot avea comportamente nepotrivite. In astfel de situatii este important sa intelegem ca la baza acestor comportamente se afla situatii din viata lor care sunt prea greu de dus.

Atitudinea pozitiva

Profesorii sunt oameni, la fel ca noi toti iar lucru cu elevii, in special cu cei care au comportamente necooperante sau dificile poate crea un stres imens. In aceste momente este important si de ajutor sa ramaneti puternic/a, sa cautati partea pozitiva in fiecare situatie negativa, sa afisati o atitudine cat se poate de calma, chiar daca in interior simtiti ca explodati. Poate parea o teorie frumoasa, fara a putea fi pusa in practica. Atitundinea este contagioasa. Copiii isi modeleaza atitudinea dupa cea a adultului de referinta, in acest caz, profesorul. La inceput poate sa para dificil sau sa nu iasa de la prima incercare. Este nevoie de timp si exercitiu. Dumneavoastra alegeti ce atitudine doriti sa inspirati elevilor.

Limbaj actual, adaptat varstei

Fiecare profesor ar trebuie sa aiba un limbaj adaptat varstei elevilor, nivelului de intelegere, sa cuprinda expresii si termeni actuali, uzuali, sa se raporteze la interesele lor pentru a le capta mai usor atentia. Limbajul non verbal este la fel de important, Un discurs dinamic, in ca sa va folositi de maini, de modulatiile vocii, sa ai contact vizual cu elevii, sa exprimi emotii, sa vorbesti cu pasiune poate fi mai interesant de urmarit. La fel de importanta este folosirea creativitatii in predarea lectiei. Cu cat exista mai multa dinamica si variatie, cu atat le puteti capta mai usor atentia si pot asimila mai bine informatiile.

Respectul

Copiii au nevoie de modele si repere sanatoase pe care sa le urmeze. Fiti dumneavoastra unul prin exemplul personal. Un profesor care inspira este profesorul care respecta pe oricine indiferent de religie, statut social, etnie, culoare a pielii, atitudine. Fiecare are un loc sub soare. Prin exemplul personal ii puteti ajuta sa adopte o atitudine sanatoasa la adresa celorlalti.

Individualitatea

Fiecare elev este diferit si unic iar stilul de invatare este diferit. Un singur stil de predare nu poate sa functioneze pentru toti. Adaptati-va stilul in functie de stilurile lor pentru rezultate cat mai bune. Implicati-i in proiecte si lasati-i sa fie creativi, nu ii judecati si impartasiti-le feedback-urile mai putin placute in particular, nu in prezenta colegilor.

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la  116 111.