Fobia de scoala – cauze si simptome

Categorie PROFESORI|Problemele Copilului
|

 In ultima perioada se tot aude despre copii care sunt in risc de abandon scolar pentru ca au fobie de scoala. Un termen mai nou intalnit in sistemul educational din Romania, fobia scolara este un sindrom complex, care poate sa influenteze comportamentul copilului acasa si la scoala.

Refuzul copilului de a merge la scoala poate avea cauze ca: sentiment accentuat de disconfort, stres, anxietate, depresie sau panica. Multi dintre copii pot sa dezvolte simptome fizice (dureri de stomac, diaree, stari de voma, dureri de cap, ameteli, tremur, dureri in piept, cresterea tensiunii) atunci cand trebuie sa mearga la scoala sau cand se afla la scoala. Copiii care sunt predispusi spre a dezvolta fobie de scoala pot prezenta aceste caracteristici:

  • refuzul de a sta acasa singur
  • frica de intuneric
  • un atasament foarte accentuat fata de parinti
  • ingrijorare permanenta cu privire la ce se intampla acasa in timp ce este la scoala
  • dificultati de somn sau cosmaruri frecvente
  • nevoia acuta de a fi insotit de parinte in excursii sau deplasari in afara scolii sau refuzul de a participa, din dorinta de a ramane acasa

Evitarea de a merge la scoala are ca scop evitarea unei situatii particulare, mai mult decat a scolii, in general. Poate fi vorba despre o situatie care s-a intamplat o singura data sau in mod repetitiv. Aceasta situatie se poate ca a avut loc la scoala, are legatura cu scoala, cu performanetele sale scolare cu un eveniment petrecut in familie (abuz, divortul parintilor, decesul sau imbolnavirea unui parinte) sau chiar mutarea la o alta scoala. Astfel, ca mecanism de aparare, copilul evita sa mearga la scoala, care conduce la abandonul scolar.

Refuzul de a merge la scoala se dezvolta treptat si poate incepe cu dorinta frecventa a copilului de a sta acasa. Copiii mai mici pot motiva ca doresc sa evite situatii neplacute, la copiii mai mari refuzul poate sa apara spontan si, poate avea legatura cu dorinta de a evita bullyingul, comportamentul critic al unui profesor sau alt comportament umilitor. Cu cat copilul sta mai departe de scoala, cu atat poate sa ii fie greu sa revina.

Fobia copilului de a merge la scoala nu este similara cu chiulul. Copiii care au fobie pot experimenta o anxietate puternica si simptome fizice asociate. Se poate sa manifeste tulburari de temperament, crize de plans, izbucniri de furie, amenintari sa isi faca rau (selfharm) daca li se cere sa mearga la scoala sau sunt adusi la scoala.

Copiii care vor sa chiuleasca nu sunt anxiosi in privinta scolii. De regula, ascund parintilor ca au chiulit, nu prezinta interes pentru efectuarea temelor si pentru rezultatele scolare. Chiulitul poate fi insotit de comportamente necooperante, cum ar fi: mintitul, mici furturi, consumul de alcool sau de substante interzise.

 

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.