Impactul pozitiv al lectiilor active

Categorie PROFESORI|Educatie
|

Ordinea din clasa din timpul lectiilor pe care o regasim in majoritatea scolilor, este cea in care elevii stau in banca. Desfasurarea orelor, indiferent daca implica discutii, lucru in grup sau asculta cadrul didactic, se face din comfortul bancii. In majoritatea timpului petrecut la scoala, elevii stau, timp care se prelungeste acasa cu cel petrecut in fata ecranului (TV, laptop, telefon, tableta, etc.). In aceasta lumina, modul in care elevii isi petrec timpul la scoala, a capatat o importanta deosebita pe plan international. De exemplu, Guvernul Marii Britanii recomanda inroducerea lectiilor active in strategia reducerii obezitatii la copii, ce presupune ca elevii sa faca miscare minim 30 de minute pe zi.

Se cunoaste, de asemenea, ca o viata lipsita de miscare poate creste riscul de a dezvolta afectiuni cardiace, diabet si alte afectiuni conexe. Desi aceste riscuri sunt mult mai mici la copii, poate reprezenta un argument ca un stil de viata sedentar se formeaza inca din copilarie.

Invatarea activa este o abordare instructiva care implica elevii in procesul de invatare, prin participarea la activitati de rezolvare a unor situatii, scris, discutii de grup, activitati de reflctie sau orice alra sarcina care stimuleaza gandirea. Astfel, elevii sunt provocati sa isi dezvolte abilitati, spre deosebire de lectiile formale in care informatiile sunt doar trasmise elevilor.

Introducerea activitatilor si a miscarii in procesul de invatare are efecte pozitive asupra implicarii elevilor si a rezultatelor academice. Studiile arata ca elevii retin 10% din ce citesc, 20% din ce aud si 90% din ce fac, conform Dale’s Cone of Experience.

 

Printre beneficii se numara:

  • creste capacitatea de concentrare si atentia
  • stimuleza invatarea si sanatatea elevilor
  • dezvolta gandirea creativa
  • dezvolta abilitati necesare in gasirea solutiile pentru problemele cu care se confrunta
  • creste capacitatea de a retine informatii
  • ii incurajeaza sa devina mai activi in timpul liber
  • ii incurajeaza sa adopte un comportament pozitiv
  • dezvoltati abilitati de lucru in echipa si colaborare
  • lectiile pot sa devina mai interesante
  • ajuta la creare legaturi pozitive intre cadru diactic si elevi

Desigur, pot sa fie cadre didactice care au integrat, deja, lectii active in modul de predare, poate doar au nevoie sa isi imbogateasca practica. O idee de a introduce activitatile fizice in ore pot fi pauzele active, de cateva minute, in care elevii sa faca miscari simple, cum ar fi sa mearga ca un pinguin. In unele situatii, in aceste pauza pot fi introduse notiuni invatate la ora, ca de exemplu, sa sara de atatea ori cat indica cifra invatata in ziua respeciva sau rezultatul unei ecuatii. Un alt mod de a crea lectii active este sa introduceti activitati in procesul de predare si invatare astfel incat sa permita elevilor sa se miste si sa fie activi.

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.