Importanta culturii in educatie

Categorie PROFESORI|Educatie
|

Conform Barometrului de consum cultural 2018 (https://www.culturadata.ro/wp-content/uploads/2019/10/Barometrul-de-consum-cultural-2018-web.pdf), o ampla cercetare realizata de Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala, tinerii manifesta dezinteres fata de cultura si educatie pentru ca scoala si institutiile culturale nu ii incurajeaza in aceasta privinta.

In secolul 21, rolul educatiei este de a pregati copiii si tinerii pentru viata intr-un context multicultural si international. Cultura incurajeaza copiii si tinerii sa se dezvolte in adulti echilibrati si maturi, capabili sa isi traiasca viata si sa isi gaseasca locul in lume. Ii ajuta sa cunoasca lucruri despre ei, cum sa se exprime si cum sa reactioneze in relatie cu ceilalti.

Printre beneficiile beneficiilor culturale mai putem enumera:

–           dezvolta interesul pentru arta (teatru, muzica, balet, pictura, film), care se pot transforma in hobby sau isi pot dezolta o profesie

–           reprezinta o modalitate placuta de a cunoaste viata

–           stimuleaza creativitatea

–           dezvolta increderea in sine, incurajeaza socializarea si comunicarea

Cultura poate fi definita ca un set de practici si credinte care ne definesc modul traditional de a ne trai viata. Astazi, odata cu globalizarea si avansarea tehnologiei, cultura reprezinta mai mult decat “sa fii civilizat” sau “bine educat”. Presupune sa iei contact cu moduri culturale diferite, sa fii deschis sa accepti ca altii au moduri diferite de a trai viata si sa poti vedea frumusetea in toate formele de arta.

 

Facilitarea accesului la educatie culturala, in fiecare zi, are o importanta vitala in dezvoltarea copiilor. Cercetarile arata ca participarea elevilor la cursuri de arta imbunatateste nivelul performantelor scolare, chiar daca acestia provin din medii defavorizate. Astfel, elevilor le sunt stimulate creativitatea, gandirea critica, aduce imbunatatiri asupra comportamentului si abilitatilor sociale. Tot cercetarile arata ca scolilile care au rezultate academice ridicate sunt cele care pun accent pe educatia culturala a elevilor.

Pasii de baza in a invata copii despre cultura este prin intermediul artelor. Introducerea diferitelor forme de arta in educatia copiilor, poate sa aduca beneficii in invatare. Copiii au o imaginatie bogata si poate sa le placa sa traiasca experiente noi prin intermediul filmului, muzicii sau teatrului. Componente din educatia culturala pot fi combinate cu literatura, sport, stiinte, tehnologie, istorie, geografie si multe alte materii. Un exemplu il poate reprezenta cel in care sa le vorbiti la ora de geografie despre traditiile si obiceiurile dintr-o anumita zona geografica sau sa tineti o ora de istorie intr-un muzeu.

 

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la  116 111.