Importanta relatiei profesor-elev

Categorie PROFESORI|Relatia cu elevii
|

Relatia dintre profesor si elev este unul dintre factorii care pot influenta cel mai mult mediul de invatare. Este un factor cheie care influenteaza performantele elevilor, motivatia si perspectiva asupra scolii si a educatiei. Mai mult decat atat, poate sa influenteze comportamentul elevilor si dincolo de scoala.

Este foarte important ca interactiunea profesorului cu elevii sa fie suportiva. O astfel de relatie poate sa contribuie la dezvoltarea capacitatilor intelectuale si a motivatiei pentru scoala. O buna comunicare cu elevii sta la baza educatiei de calitate si poate ajuta la cresterea increderii in sine a elevilor.

Crearea unei legaturi pozitive cu elevii necesita timp si rabdare insa este benefica pentru ambele parti. Profesorul nu este doar persoana care preda informatii, ci unul dintre adultii care pot modela copiii si le poate dicta drumul in viata.

 

Beneficiile unei relatii pozitive intre profesor si elevi:

  • Daca profesorul are o relatie pozitiva cu elevii, acestia vor putea accepta cu mai multa usurinta regulile si procedurile din clasa.
  • Elevii care au o relatie pozitiva cu profesorul, pot avea mai bune rezultate scolare, in comparatie cu cei care au o relatie conflictuala.
  • Cresterea increderii in sine a elevilor este benefica pentru dezvoltarea lor, in special pentru cei care provin din medii defavorizate, sunt tinta bullyingului, provin din familii unde este intalnit abuzul sub orice forma sau se confrunta cu o situatie dificila in familie.
  • Ajuta elevii la dezvoltarea deprinderilor si abilitatilor de viata, interpersonale si profesionale.

Profesorul poate sa ajute elevii sa isi imbunatateasca performantele scolare prin:

  • exprimarea increderii in fiecare elev in parte
  • sa le ofere elevilor sanse egale de a lua parte la activitatile din clasa
  • sa ii motiveze intr-un mod pozitiv sa aiba incredere in abilitatile lor cand au de indepinit o sarcina, o tema in clasa sau acasa

 

Metode care pot ajuta la crearea unei relatii pozitive cu elevii

Un cadru bine definit – un mediu de educatie de succes are nevoie de un cadru bine definit. Inca de la inceput, profesorul trebuie sa le comunice elevilor asteptarile sale intr-o maniera clara si adaptata la varsta lor. Astfel, impreuna cu elevii, se pot stabili regulile clase si consecintele logice atunci cand nu sunt respectate. Este important sa fie scrise si asezate la vedere, la o distanta potrivita inaltimii elevilor, astfel incat sa fie usor de citit. Regulile se pot reformula si adapta pe parcurs.

Entuziasm si pasiune – doua componente cheie pentru a crea o legatura pozitiva cu elevii. Mai mult deca atat sunt factori esentiali pentru un sistem educational de calitate.

Atiudine pozitiva – ajuta elevii sa se simta conectati, le da curaj, ii ajuta sa isi dezvolte increderea in ei, sa fie implicati la ore, sa isi faca temele si sa obtine rezultate scolare bune. Un profesor care are o atitudine pozitiva in clasa si raportata la viata, in general, da curaj elevilor sa nu se teama de esec si sa continue cand se intampla sa greseasca sau nu au obtinu rezulatele asteptate.

Lectii dinamice – lectiile dinamice, distractive, interesante, adaptate la interesele elevilor, actuale pot sa ajute la crearea unei relatii pozitive cu elevii.

Tratati elevii cu respect – comportamentul profesorului influenteaza si ghideaza comportamentul elevului.

 

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.