Inadecvarea si distractia

Categorie PROFESORI|Relatia cu elevii
|

Copiii si adolescentii, la fel ca si adultii, simt nevoia de a apartine, de a conta in ochii celorlalti. Atunci cand acest lucru nu se intampla, apare sentimentul de inferioritate. Nimeni nu isi doreste sa se afle intr-o pozitie de inferioritate. Cu cat un copil considera ca se afla intr-o pozitie de inferioritate, cu atat se va simti mai descurajat.

Sentimentul de descurajare conduce la dezvoltarea de comportamente nedorite si problematice. Multi dintre copii vin la scoala cu acest sentiment deja dezvoltat. In aceasta situatie, ajuta incurajarea permanenta si punctarea calitatilor, in locul evidentierii caracteristicilor mai putin pozitive sau placute.

Comportamentul copiilor si adolescentilor au la baza scopuri comune: atentia, puterea, razbunarea, inadecvarea si distractia.

Inadecvarea

Atunci cand un elev este in permanenta tacut sau absent in clasa, obisnuieste sa lipseasca de la ore sau are tendinta de a abandona scoala, se simte neajutorat, ii este teama de esec si are tendinta de a-si exagera puntele slabe sau deficientele, pentru a evita sa se implice in activitati unde ar putea esua sau s-ar simti rusinat.

In acest caz, este recomandat ca profesorul sa il incurajeze periodic chiar si la cele mai mici reusite, sa puna accentul pe calitati si aspecte pozitive, sa nu foloseasca critica si evidentierea greselilor, sa fie folosita negocierea pentru a adapta cerintele la capacitatea si interesele lui. Este indicat sa ia ore de meditatii si sa fie incurajat sa prezinte o tema in fata clasei, pe un subiect pe care il poate stapani foarte bine. Il mai poate ajuta sa ajute un elev cu rezultate scolare mai slabe, sa se implice in activitati de voluntariat sau sa practice un sport de echipa, care sa nu se axeze pe competitie.

Distractia

Distractia apare atunci cand elevul isi pierde interesul pentri ora sau materie din cauza rutinei sau monotoniei si ceea ce se preda nu i se mai pare atragator. Un elev care manifesta acest tip de comportament de regula este mai inteligent decat o arata, poate sa para visator, sa absenteze sau sa manifeste interes pentru a face rautati. Poate sa se asocieze cu elevi cu care impartaseste aceleasi interese.

Este recomandat sa solicitati opinia elevilor cu privire la modul de desfasurare a orei si a metodelor de predare a materiei si sa gasiti metode de a face procesul de invatare cat mai creativ, divers si atragator. Mai poate fi utila incurajarea elevului spre activitati extrascolare unde sa existe dinamica si miscare sau sa il implicati in organizarea de evenimente in scoala, destinate elevilor.