Modelarea unui viitor lider

Categorie PROFESORI|Relatia cu elevii
|

In managementul clasei, de foarte multi ani s-a impamantenit o functie onorifica de “sef al clasei”, care pentru multi dintre copii inseamna primul pas spre lidership. Ceea ce isi doresc copiii este ca seful clasei sa fie cineva pe care il place majoritatea colegilor, sa nu fie neaparat un tocilar, dar nici elevul-problema al clasei. Mai mult, acesta trebuie sa stie sa vorbeasca, sa argumenteze si sa aiba curaj sa semnaleze nevoile colegilor in relatia cu profesorii sau cu directorul scolii.  In mod ideal, acesta ar trebui sa aiba idei si initiative, sa fie responsabil, sa se inteleaga bine cu toti colegii din clasa, dar in acelasi timp sa aiba credibilitate in fata profesorilor. Este extraordinar cand seful clasei are toate aceste atribute, insa daca nu, cum il ajutam sa le dezvolte?

Primul pas: alegeri democratice pentru numirea unui sef al clasei. Copiii trebuie sa inteleaga foarte bine care sunt atributiile si de ce este imporant ca atat el/ea, cat si colegii, sa aiba un reprezentant care sa vorbeasca in numele lor. Apoi, incurajarea de a-si convinge colegii ca este cel mai potrivit pentru functie – poate printr-o dezbatere deschisa cu ceilalti candidati sau prin cateva idei de actiuni concrete pe care le poate face astfel incat sa beneficieze toti colegii.

Post-alegeri: ca profesor indrumator al clasei, una dintre cele mai importante trasaturi pe care ar trebui sa le cultivati sefului de clasa, dar si restul copiilor, este empatia. E nevoie de intelegere pentru toate problemele care pot aparea intr-o clasa, flexibilitatea, dar si punctele tari si punctele slabe ale fiecarui coleg in parte, astfel incat comunicarea sa fie cat mai eficienta. In mod normal, empatia ar trebui sa inlocuiasca celebra “para”, care nu creeaza decat mai multe animozitati in clasa. O problema a unuia dintre colegi ar trebui prezentata impreuna cu o solutie, astfel incat procesul sa fie mult mai usor de implementat.

Mai mult, in modelarea unui viitor lider, rabdarea este un element cheie. Desigur ca vor exista mereu situatii de conflict, in care unii dintre colegii din clasa se vor simti neindreptatiti si se vor supara, de aceea e important ca seful clasei sa aiba rabdare si sa promoveze ideea ca toate lucrurile se vor indrepta si ca e normal sa mai gresesti.

Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro