„Oamenii spun adesea ca motivatia nu dureaza. Ei bine, nici curatenia dupa baie – de aceea o recomandam zilnic.” Zig Ziglar
Motivatia are mai multe efecte asupra invatarii si asupra comportamentului elevilor. In primul rand, motivatia directioneaza comportamentul spre anumite obiective, creste timpul elevilor petrecut pe sarcini si este, de asemenea, un factor important care sporeste procesarea cognitiva.
Motivatia, atat intrinseca cat si extrinseca, este un factor-cheie in succesul elevilor in toate etapele educatiei lor, iar profesorii pot juca un rol esential in furnizarea si incurajarea acestei motivatii in elevi. Intrebarea pe care pedagogii si cadrele didactice si-o pun adesea este „ce ii motiveaza pe elevi sa invete?”
Printre factorii care influenteaza motivatia elevilor, cativa dintre factori importanti care moduleaza acest proces cognitiv sunt: nevoia de realizare, nevoile de aprobare sociala, nevoia de afiliere, curiozitatea, motivele de putere.
Pentru a ridica motivatia elevilor vom enumera cateva sugestii care va pot ajuta:
- Cunoasterea elevilor este mai mult decat memorarea numelor lor:
Elevii trebuie sa stie ca profesorul lor are un interes real fata de ei, ii pasa de ei si de succesul lor. Cand elevii se simt apreciati acest lucru ii motiveaza sa munceasca mai mult, deoarece doresc sa obtina laude si feedback pozitiv de la o persoana pe care o respecta.
- Responsabilizarea elevilor:
Atribuirea de sarcini pentru elevi in cadrul scolii este o modalitate excelenta de a construi un sentiment de apartenenta si de a creste motivatia. Majoritatea elevilor vor vedea sarcina in clasa ca un privilegiu mai degraba decat o povara si vor lucra din greu pentru a se asigura ca atat ei cat si ceilalti elevi respecta activitatile sarcinilor.
- Oferiti experinte variate
Nu toti elevii raspund in acelasi mod la lectiile predate. Pentru unii, experientele practice pot fi cele mai stimulante, pe cand alții ar putea sa-si doreasca sa citeasca carti in liniste sau sa lucreze in grupuri. Pentru a pastra motivatia tuturor elevilor, diversificati activitatiile specifice lectiilor, astfel incat elevii sa fie atenti la informatiile pe care le considera mai interesante. Acest lucru ii va ajuta sa ramana atenti si activi.
- Oferiti recompense
Tuturor ne place sa primim recompense pentru efortul depus, iar pentru elevi sansa de a le castiga, este o excelenta sursa de motivare. Luati in considerare personalitatile si nevoile elevilor dvs. pentru a determina recompensele corespunzatoare.
- Oferiti laude meritate
Nu exista alta forma de motivare care sa functioneze la fel de bine ca si incurajarea. Chiar si in randul adultilor, dorim recunoastere si lauda pentru o munca bine facuta, iar elevii de orice varsta nu fac exceptie.
- Monitorizati progresul fiecarui elev
Ar putea fi greu pentru elevi sa vada cat de departe au ajuns. Monitorizarea evolutiei poate fi utila, nu numai pentru profesori, ci si pentru elevi. Profesorii pot folosi acest lucru ca o modalitate de a motiva elevii, aratandu-le folosind grafice cat de mult evolueaza si cat isi imbunatatesc cunostintele pe masura ce anii trec.
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.