Empatia este capacitatea de a recunoaște și, într-o oarecare măsură, de a împărtăși sentimentele care sunt experimentate de către o altă ființă, chiar dacă aceasta nu le exprimă în mod explicit.
În plan educațional, empatia ajută la construirea relațiilor, la prevenirea fenomenului bullying, iar pe termen lung, la reușita la locul de muncă. Promovează creșterea liderilor, antreprenorilor și managerilor. „Adolescenții empatici” tind să aibă mai mult succes, deoarece sunt mai orientați spre obiective, comparativ cu alți colegi, centrați pe sine.
Știați că…Danemarca este una dintre cele mai fericite țări din lume? Acest lucru reiese din Raportul mondial al fericirii realizat de ONU, un sondaj important care, începând cu anul 2012, clasifică nivelul de fericire a 155 de țări din lume și care a plasat timp de șapte ani Danemarca printre primele trei țări cele mai fericite la nivel global.
Faptul că învățarea empatiei este obligatorie încă din anul 1993 în școlile din Danemarca este un factor care contribuie la fericirea populației țării.
În școlile daneze, o oră pe săptămână este dedicată „Klassens tid”, o lecție de empatie pentru elevii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani. Este o parte fundamentală a curriculumului danez. În timpul orelor de empatie, elevii discută problemele lor, legate sau nu de școală, iar întreaga clasă, împreună cu profesorul, încearcă să găsească o soluție bazată pe ascultare și înțelegere reală.
Una dintre modalitățile de predare a empatiei este prin munca în echipă, prin intermediul căreia 60% din sarcinile școlare sunt realizate. Ideea este de a nu promova succesul individual, ci responsabilitatea în a-i ajuta pe cei care nu sunt înzestrați în egală măsură.
Concurența este exclusiv cu sine, nu cu ceilalți. Școlile daneze nu oferă nici premii și nici trofee elevilor care excelează la anumite materii școlare sau activități sportive, pentru a nu crea sentimentul de competiție. În schimb, danezii practică cultura motivației de a performa, măsurată exclusiv în raport cu ei înșiși.
Apoi, există învățarea colaborativă, care constă în reunirea copiilor cu puncte forte și puncte slabe la diferite materii pentru a-i determina să se ajute reciproc în clasă, lucrând împreună la diferite proiecte. Această metodă îi învață pe copii de la o vârstă fragedă faptul că nu putem reuși singuri, iar ajutorarea celorlalți duce la rezultate mai bune.
Participarea la lecțiile de empatie oferă multe satisfacții și bucurii copiilor danezi și îi pregătește pentru a deveni adulți fericiți.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.