Ora de NET

Categorie PROFESORI|Educatie
|

Un numar mare dintre copiii din Romania petrec foarte multe ore online, daca sunt intr-o zi de scoala. Procentul acestora creste daca sunt intr-o zi de final de saptamana sau de vacanta.

Se stie faptul ca, utilizarea Internetului de catre copii are efecte directe asupra starii lor emotionale si a performantelor sociale si scolare:

– acestia sunt semnificativ mai nemultumiti de relatia cu parintii, prietenii si profesorii, precum si de viata lor din prezent;

– considera ca activitatile de zi cu zi nu au sens si sunt mai putin optimisti cu privire la viitor;

– afirma ca sunt mai putin relaxati si sunt mai nemultumiti de deciziile luate.

 

Prezenta sporita in mediul online atrage in mod direct si expunerea la riscuri:

– copiii pot fi deranjati sau suparati de catre alte persoane pe Internet;

– se pot simti inconfortabil ca urmare a ceva vazut pe Internet.

 

Motivatiile pentru care copiii aleg sa invete online totusi, sunt:

– Internetul reprezinta o resursa, fiind folosit de catre elevi pentru a invata lucruri noi, a isi consolida cunostintele si a isi dezvolta abilitatile;

– copiii folosesc Internetul pentru a cauta lucruri care ii pasioneaza, despre care nu se vorbeste la scoala si care au o aplicabilitate in viata reala;

– caracterul interactiv al informatiei, posibilitatea de a folosi suport video sau audio si faptul ca este facil sa invete online.

Specialistii au impartit populatia globului in ”Generatii” pentru a explica schimbarile din societate. Au inceput cu Baby Boomers, cei care au peste 55 de ani si s-au nascut dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial, a urmat Generatia X cei care au acum intre 35 si 55 de ani, generatia cu cei mai multi intelectuali. Din Generația Z fac parte cei care acum au 10 – 19 ani. Este vorba despre persoanele tinere care sunt grabite, invata limbi straine, butoneaza telefonul si stau mult timp pe retelele de socializare, dar nu sunt obedienti , nu le place sa citeasca si nici cu sportul nu sunt prieteni. Iar copiii nascuti dupa 2010, fac parte din Generatia Alfa.

Acesti copii considera ca tehnologia nu este o unealta, ci o parte integranta a existentei lor. Sunt obisnuiti cu telefoanele si tabletele inca de mici si dependenti de tehnologie, acestia vor fi in permanenta comunicare cu ceilalti, doar printr-un simplu click. Revolutia tehnologica e cea care ii va influenta foarte mult pe acesti copii. Sunt stimulati cognitiv inca din primii ani de viata, au acces la informatii instant, au acces la copii de pe alte continente prin intermediul tehnologiei, au posibilitatea sa calatoreasca inca de mici si sa faca schimburi de experienta.

Acesti copii sunt mult mai competitivi, nivelul de stres fiind mult mai ridicat in randul generatiei lor. Ei pot face liceul in alta tara si chiar pune bazele unui propriu business. Orele de antreprenoriat sunt introduse in multe scoli ca optional in programa scolara sau in regim after-school.

Ei nu isi mai traiesc copilaria afara ca cei din generatiile trecute. Nu au timp sa fie lipsiti de griji. Tehnologia in acest caz devine un risc, insa este un instrument la care ei sunt in continuu conectati.

Potrivit psihologilor, copiii din generatia Alfa vor fi tot mai autonomi. Vor schimba lumea in care traim, in bine, pentru ca au o capacitate de adaptare mai mare, desi sufera de prezenteism, trecutul fiind nerelevant pentru ei.

 

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.