Problemele elevilor la scoala

Categorie PROFESORI|Problemele Copilului
|

Un nou inceput

Fie ca este vorba de inceperea clasei I, trecerea intr-o alta treapta, de un elev care schimba scoala sau clasa, astfel de situatii pot sa genereze stres si emotii. O atititudine pozitiva bazata pe punctarea aspectelor pozitive, pe evidentierea calitatilor si pe incurajare, poate sa ajute mult.

Dificultati in a face alegeri

Alegerile legate de inscrierea la anumite activitati, concursuri sau a liceului poate sa produca multa presiunea asupra elevului. Este important sa ii fiti alaturi, sa le oferiti ghidare, sa le respectati alegerile.

 

Bullying

Indiferent de tipul de bullying, este o experienta oribila pentru orice elev. Ca si cadru didactic, poate sa fie dificil de gestionat astfel de situatii, sa va pastrati postura de observator, sa nu interveniti de fiecare data si sa ii ajutati pe elevi cum sa gestioneze singuri astfel de situatii. Este nevoie sa interveniti, daca situatia de bullying excaladeaza,

 

Presiunea din partea grupului de prieteni/colegi

Pe masura ce cresc, colegii sau grupul de prieteni devine foarte important. In aceasta perioada etse necesar sa fie incurajati si ajutati sa isi dezvolte o sima de sine echilibrata. Asta ii poate ajuta sa dezvolte abilitati bune de comunicare, de a se descurca in diverse situatii si de a socializa cu cei de varsta lor.

Probleme de concentrare

In perioada pubertatii, elevii se pot intampina probleme de concetrare deoarece creierul lor trece prin trasnformari si incearca sa se adapteze la schimbarile care au loc in corp. O alta cauza poate sa fie petrecerea unui timp indelungat in mediul online, la Tv sau jocuri. In acest caz este recomandata incurajarea participarii la cat mai multe activitati extrascolare care sa capteze ineresul elevilor.

 

Testele si examenele

Presiunea pe care o pot simti elevii poate sa fie din mai multe parti: din partea parintilor, a colegilor si a scolii. Elevii au nevoie de suport, incurajare si validare.

 

Puteti sa ii indrumati pe elevi si parinti sa solicitate sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la  116 111. Sau puteti chiar dumneavoastra sa accesati serviciile online si prin intermediul liniei de tip helpline 116 111.