Responsabilitatea colectivă în mediul educațional

Categorie PROFESORI|Educatie
|

Ce presupune responsabilitatea colectivă în mediul educațional?

Responsabilitatea colectivă este a tuturor membrilor școlii (inclusiv, dar fără a se limita la administratori, profesori, consilieri) care acceptă responsabilitatea pentru succesul, respectiv eșecul școlar.

Strategii didactice care stimulează responsabilitatea elevilor:

  • Definiți ideea de responsabilitate.
  • Oferiți așteptări clare la clasă.
  • Lăudați elevii când sunt responsabili.
  • Utilizați grupuri de învățare prin cooperare, pentru a preda responsabilitatea.

Eficacitatea colectivă a profesorilor (CTE) se referă la convingerea comună a personalului didactic conform căreia, prin acțiunea lor colectivă, pot influența pozitiv rezultatele elevilor, inclusiv în cazul elevilor demotivați, sau dezavantajați.

Învățarea colectivă stimulează elevii, deoarece persoanele care împărtășesc informații pot lucra împreună eficient. De fapt, noi, oamenii, împărtășim acum informații atât de eficient, încât putem colabora în echipe de oameni care se întind pe întregul glob pământesc.

Cum definim învățarea colaborativă?

Învățarea colaborativă reprezintă abordarea educațională a utilizării grupurilor pentru îmbunătățirea procesului de asimilare a conținutului predat. Grupuri de doi, sau mai mulți elevi lucrează împreună pentru a rezolva probleme, pentru a finaliza sarcini, sau a învăța concepte noi.

Responsabilitatea colectivă este un concept care stipulează faptul că membrii unei comunități (ex: școala) sunt responsabili pentru acțiunile altor persoane prin tolerarea, ignorarea sau încurajarea acestora.

Școala reprezintă o comunitate la nivel micro-social. Un exemplu concret de responsabilitate colectivă în mediul educațional face referire la fenomenul bullying. Așadar, atât personalul didactic/auxiliar, cât și elevii împart resposabilitatea atunci când se confruntă cu o astfel de situație.

Toate aceste concepte sunt interconectate…puse în practică în mediul educațional vor aduce numai beneficii membrilor unei comunități, cu atât mai mult în contextul actual.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.