Aproximativ un miliard de oameni nu au suficientă mâncare, dar aruncăm aproape o treime din toate produsele alimentare. Risipa aliemntară reprezintă cantitatea de alimentele produse pentru consumul uman care se pierde, sau este aruncată pe traseul parcurs de la locul de producție, până la momentul în care sunt consumate. Limitarea risipei alimentare (food waste) trebuie să pornească de la fiecare dintre noi, prin câteva gesturi simple.
Astfel, poate ar fi recomandat să le predăm copiilor o lecție de responsabilitate, pentru ca generația următoare să gestioneze cât mai bine risipa alimentară. Dar cum putem proceda, astfel încât mesajul să ajungă la cei mici? Lecțiile învățate timpuriu pot determina formarea unor obiceiuri sănătoase. Așadar, ce le transmitem elevilor? Iată un scurt ghid care vine în sprijnul cadrelor didactice:
Ghid de discuții la clasă
Școala primară:
- De obicei, mănânci toată masa de prânz? Dacă nu, care sunt motivele pentru care nu faci acest lucru?
- Când îți cumperi ceva de la bufetul școlii, ce te determină să cumperi respectivele produse și nu altele?
- Vă puteți gândi la o modalitate de a reduce cantitatea de mâncare irosită în școli?
Școala gimnazială:
- Ce se întâmplă cu gunoiul menajer, unde ajunge ?
- În ce constă colectarea selectivă / reciclarea / compost-ul și care sunt beneficiile acestora?
- Ce înseamnă fraza „A se consuma înainte de”, care se regăsește pe etichetele produselor? Ați mâncat vreodată ceva după ce a trecut de această dată?
Ciclul liceal:
- Care sunt unele dintre avantajele cultivării propriilor alimente? Cine a cultivat o parte din alimentele proprii, sau a cumpărat produse de pe piața fermierilor locali? Ați observat o diferență între calitatea și costurile acestor produse, comparativ cu produsele alimentare cumpărate dintr-un magazin alimentar?
- De ce credeți că în lume se irosesc atât de multe alimente?
- De ce este important să nu irosim mâncarea? Luați în considerare: etică, mediu, economie etc.
Ce informații le mai putem transmite copiilor?
FYI (for your information): alimentele cel mai frecvent irosite sunt fructele și legumele (32%), produsele de panificație (28%), mâncarea gătită (24%) și produsele lactate (16%). Dulciurile se situează la polul opus, fiind cel mai puțin risipite (5%).
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.