Sistemul de învățământ – modelul japonez

Categorie PROFESORI|Educatie
|

Știați că, potrivit celui mai nou studiu, copiii din Japonia conduc lumea în ceea ce privește abilitățile de calcul și alfabetizare? Deci, ce face abordarea sistemului școlar japonez atât de unic și diferit de restul lumii și, mai important, ce putem învăța din el?

Japonezii spun că dacă predai ceea ce înveți, îți vei aminti în proporție de aproximativ 90%. Dacă profesorii predau cursurile fără a implica în mod direct elevii, aceștia rețin mult mai puțin – aproximativ 40% – deci este mult mai eficient să-i punem să discute probleme și să se învețe reciproc.

Sistemul școlar japonez este format din: 6 ani de școală elementară, 3 ani de liceu – junior, 3 ani de liceu – senior și 4 ani de universitate. Datorită faptului că sistemul lor educațional este atât de bun, Japonia are una dintre cele mai bine educate populații din lume (cu 100% înscrieri în clase obligatorii și zero analfabetism). Chiar dacă liceul nu este obligatoriu, înscrierea la liceu este încă destul de mare: peste 96% la nivel național și aproape 100% în mediul urban.

Majoritatea școlilor funcționează pe un sistem pe trei perioade, iar un nou an școlar începe în luna aprilie. Cu excepția claselor inferioare ale școlii elementare, cursurile durează în medie 6 ore pe zi. Chiar și după terminarea școlii, copiii au încă exerciții și alte teme pentru a-i ține ocupați. Vacanțele sunt de 6 săptămâni pe timpul verii și aproximativ 2 săptămâni primăvara și iarna. Copiii primesc teme de rezolvat pe perioada vacanțelor.

Subiectele pe care le studiază includ limba maternă, matematică, știință, studii sociale, muzică, meșteșuguri (ex: abilități simple de gătit și cusut), educație fizică și economie.

În continuare, vă prezentăm și alte aspecte ale sistemului de învățământ japonez:

  • aproape toate liceele impun elevilor să poarte uniformă școlară
  • în școlile publice elementare și gimnaziale, prânzul este oferit într-un meniu standardizat și se mănâncă în clasă. În acest fel, elevii și profesorii socializează în timp ce mănâncă împreună
  • elevii nu omit cursurile și nici nu ajung târziu la școală
  • elevii din Japonia se simt fericiți la școală (85%), au sentimentul de apartenență
  • un procent ridicat al elevilor japonezi participă la ateliere post-școlare, unde pot învăța mai multe lucruri decât în cadrul orelor de curs, iar unii fac aceste ateliere acasă
  • educația preșcolară este foarte importantă. Cercetările arată că elevii care au urmat educația preșcolară tind să aibă performanțe mai bune în comparație cu cei care nu au făcut-o. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că 99% dintre copiii japonezi urmează un fel de învățământ preșcolar
  • în clasele I-VII niciun elev nu rămâne repetent
  • elevii japonezi fac zilnic curat în școlile pe care le frecventează, împreună cu profesorii

Sistemul de învățământ de stat japonez este o mândrie națională în această țară, cu o abordare tradițională care a ajutat elevii japonezi să își depășească cu ușurință omologii din întreaga lume. Testele PISA demonstrează în continuare acest lucru…cu siguranță putem învăța multe din acest model de educație.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.