Spații alternative ca săli de clasă

Categorie PROFESORI|Sanatate
|

Deși școala a început deja și majoritatea instituțiilor de învățământ au adoptat un sistem hibrid de predare a cursurilor, sunt încă multe întrebări și multe griji pentru perioada prin care trecem, având în vedere criza pandemică globală.

Cel mai important lucru din toată problema legată de forma de continuitate a studiilor este că atât copiii, cât și adolescenții au simțit lipsa interacțiunilor directe cu ceilalți colegi, dar și cu profesorii care i-au ghidat de-a lungul timpului. Așadar, pentru majoritatea dintre ei, întoarcerea la școală a fost motiv de bucurie.

Mai multe exemple de bune practici au apărut în presă cu privire la spațiile alternative ca săli de clasă, profesorii și învățătorii găsind diferite metode de a petrece cât mai mult timp afară, în aer liber. Petrecerea timpului în aer liber a fost întotdeauna considerată benefică pentru copii, cu atât mai mult în contextul actual. Astfel, un exemplu vine de la o doamnă profesoară care a început orele într-o grădină amenajată de lângă București, unde copiii au mers pentru începutul de anul școlar acolo.

Însă cum toamna este încă blândă, se pot improviza mai multe spații alternative afară, așa cum avem exemple de la mai multe școli din țară. La Şcoala Gimnazială ”Grigore Moisil” din Ploiești, orele se petrec deja în afara sălilor de clasă, în natură, copiii având o grădină de legume și o seră, dar și un spațiu amenajat cu bănci și mese lângă cele menționate. Și Școala Gimnazială nr.2 din Videle, județul Teleorman, a amenajat un spațiu afară pentru copii, astfel încât, în zilele călduroase, să beneficieze de această alternativă. În județul Vaslui, la Școala Generală Theodor Rosetti din Solești, o parte dintre bănci au fost scoase în curtea școlii, iar din relatările din Ziarul de Vaslui, examenul de Testare Națională din iunie a avut loc tot afară.

Mai mult decât orele propriu-zise, educația în afara clasei constă în activități de predare și învățare bazate pe un curriculum adaptat la mediul practic, exterior clasei de elevi. Acesta include orice activitate care se desfășoară în afara școlii, de la o vizită la muzeu, la o excursie sportivă, sau o tabără de educație în aer liber. Citește mai multe despre subiect în articolul: Beneficiile învățării aplicative, în exteriorul clasei de elevi.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.