Stilul pedagogic

Categorie PROFESORI|Relatia cu elevii
|

Una dintre cele mai importante aptitudini ale unui pedagog o reprezinta capacitatea de a organiza materialul de invatat si de a-l preda intr-o maniera accesibila elevilor. Stilul de predare reuneste particularitatile individuale ale profesorului, modul in care cadrul didactic relationeaza cu elevul in procesul de instruire educationala.

Ce inseamna a preda? Este actiunea cadrului didactic, prin care acesta: prezinta materiale concrete, organizeaza activitati prin care valorifica materialul predat, acorda sprijin elevilor in realizarea analizei – sintezei – comparatiei, extrage esentialul impreuna cu elevii si operationalizeaza cunostintele acestora.

Exista mai multe clasificari ale stilurilor de predare, astfel incat ne vom concentra pe cea mai cunoscuta dintre acestea, care defineste 5 stiluri principale de interactiune la clasa, in relatia cadru didactic-elev:

1.Stilul democratic  – profesorul sprijina implicarea activa a elevilor in procesul invatarii, incurajeaza initiativa si stimuleaza potentialul creativ;

2.Stilul autoritar – se pune accent pe tehnica, procedee de invatare, activitatea fiind dirijata in totalitate de catre cadrul didactic;

3.Stilul permisiv, sau laissez-faire – profesorul are un rol pasiv, nu se implica in procesul didactic; se caracterizeaza prin formula “a da mana libera”, controlul fiind minimal, iar libertatea elevilor totala;

4.Stilul birocratic – cadrul didactic urmareste sa-si indeplineasca rolul din punct de vedere administrativ, fiind mai putin interesat de nevoile elevilor;

5.Stilul carismatic, in care accentul este pus pe personalitatea puternica a cadrului didactic, iar acesta poate fi atat autoritar, cat si democratic.

Eficienta stilului nu poate fi apreciata in sine, ci numai prin raportarea sa la factori ce tin de personalitatea dumneavoastra si de contextul psihosocial. Un pedagog eficient reuseste sa extraga ce este mai bun din fiecare stil didactic si sa adapteze activitatea de predare la clasa pentru a-si atinge obiectivele.

Dincolo de tehnici si metode de predare, rolul cel mai important in procesul educational il joaca personalitatea dumneavoastra, a cadrelor didactice. Invatarea este un act personal…fiecare elev este diferit, astfel incat invatatorul / profesorul trebuie sa se muleze pe aceste diferente, sa manifeste empatie, aptitudini organizatorice si tact pedagogic.

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la  116 111.