Asociația Telefonul Copilului lansează prima platformă online pentru prevenirea consumului de droguri https://bedrugfree.116111.ro/

Comunicat de presă
|

Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, continuă activitățile de prevenire dedicate copiilor în cadrul proiectului „Nu-ți accidenta viața în consumul de droguri”, în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog.

 “Am 17 ani. Simt nevoia să vorbesc cu cineva despre problema mea. Sunt doi ani de când am început să consum droguri. Cred că sunt dependent…spun asta pentru că am încercat să renunț și nu am reușit. M-am simțit foarte rău și astfel am continuat să consum.”

“Am 17 ani. Vă sun pentru că am impresia că situația mi-a scapat de sub control. Aș vrea ca discuția să rămână anonimă. Care este problema mea? Consumul de substanțe interzise. Da, recunosc că de ceva timp consum “legale”.”

Sunt doar două dintre mărturiile adolescenților care au sunat la Asociația Telefonul Copilului și pe care le puteti regăsi pe platforma educațională online https://bedrugfree.116111.ro/unde se prezintă experiențe inspirate din apeluri reale, preluate de Asociația Telefonul Copilului. Pentru a respecta confidențialitatea și curajul celor care ne-au sunat la 116111 și pe care i-am consiliat, unele detalii au fost rescrise.

Totodată, pe platforma educațională antidrog, realizată de Asociația Telefonul Copilului, sunt expuse materiale educaționale realizate de experţi ai organizației în psihologia copilului, toxicologie și științe juridice. Platforma online https://bedrugfree.116111.ro/ prezintă informații despre situațiile de risc la care sunt expuși copiii, sfaturi de prevenire, soluții, iar legislația este explicată pe înțelesul copiilor, cuprinzând și cele mai recente modificări legislative.

În perioada 23.11.2023 – 05.12.2023, 51 de adolescenți au contactat linia europeană de asistență pentru copii 116111, cunoscută drept Telefonul Copilului, pentru a căuta ajutor sau pur și simplu să simtă că nu sunt singuri, că e cineva aici să-i asculte, să-i ghideze și să le ofere soluții. Consilierea juridică a fost solicitată în 18,5% din situațiile preluate și a făcut referire în principal la prevederile Noului Cod Penal, art. 113 – Regimul răspunderii penale a minorului, în procentaj de 43% din totalul solicitărilor de consiliere juridică, respectiv Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, în procentaj de 27,5%, adolescenții dorind să știe în ce măsură ar putea fi pedepsiți din punct de vedere legal dacă ar consuma/distribui substanțe interzise. Consilierea psihologică a fost solicitată în 83% din totalul situațiilor înregistrate și a făcut referire la potențiali factori de risc asociați cu tendința de a consuma substanțe interzise precum dificultăți de relaționare și neînțelegeri în familie, în procentaj de 37,2%, nevoia de comunicare în procentaj de 23,5%, manifestări din spectrul anxios-depresiv în procentaj de 11,7%. În urma cazurilor înregistrate de Asociația Telefonul Copilului, în perioada de implementare a proiectului, categoria de vârstă cea mai vulnerabilă o reprezintă grupa 13 – 15 ani, în procentaj de 41,2%, urmată de grupa de vârstă 16 – 17 ani, în procentaj de 21,6%.

De asemenea, tot în această perioadă, 23.11.2023 – 05.12.2023, au avut loc sesiuni educaționale oferite unui număr de peste 200 de elevi din învățământul gimnazial și liceal, elevi care urmează cursurile Școlii Gimnaziale  Speciale pentru Surzi nr. 1, Liceului Greco-Catolic Timotei Cipariu, Școlii Gimnaziale ”General Eremia Grigorescu” București și Școlii Gimnaziale „Anton Pann” Voluntari, iar acestea vor continua in perioada urmatoare.

Întâlnirea cu elevii Școlii Gimnaziale ”General Eremia Grigorescu” București a fost însoțită de participarea  Consilierului de stat László Borbély, Coordonator al Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Sesiunile educaționale au fost susținute de experți în psihologia copilului și toxicologie ai Asociației Telefonul Copilului, împreună cu experți antidrog ai Agenției Naționale Antidrog. Copiilor le-au fost oferite totodată materiale educationale tip puzzle, precum si insigne, brelocuri, pixuri, creioane care promovează platforma educațională online a proiectului https://bedrugfree.116111.ro/, precum și mesajul campaniei “Fii cine ești, nu cine vor alții să fii. #BeDrugFree“.

116 111 este linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului şi Orange Romania Communications. Apelul către 116 111 este oferit gratuit de Orange Romania Communications.