Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și Asociația Telefonul Copilului lansează proiectul „Nu-ți accidenta viața în consumul de droguri”

Comunicat de presă
|

Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, lansează proiectul „Nu-ți accidenta viața în consumul de droguri”, în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog. În cadrul proiectului va fi dezvoltat un pachet educaţional împreună cu experţi în psihologia copilului, toxicologie și științe juridice, care va fi pus la dispoziția copiilor prin sesiuni educaționale oferite de Asociația Telefonul Copilului în unităţi de învăţământ din Bucureşti și Ilfov. Proiectul include și o campanie de prevenire a consumului de droguri, care va fi derulată în mediul online, sub sloganul „Fii cine ești, nu cine vor alții să fii. #BeDrugFree“.

“Dezvoltarea durabilă înseamnă să avem grijă de generațiile actuale și viitoare. Problema consumului și traficului de droguri a luat amploare și trebuie să ne implicăm fiecare astfel încât să o combatem. Este al doilea proiect de anul acesta în care suntem parteneri pentru a încerca să oferim tinerilor repere solide astfel încât să nu cadă în capcană. Șansa la un viitor durabil al țării este să avem o abordare pozitivă, orientată către acțiune și parteneriat”, a declarat Consilierul de stat László Borbély, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Obiectivul principal al proiectului îl constituie creșterea gradului de conștientizare asupra efectelor negative ale consumului de droguri în rândul copiilor, respectiv creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor, cadrelor didactice asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui fenomen.

“Î>n cazurile de consum de substanțe psihotrope pentru care copiii au solicitat, în anul 2023, consiliere psihologică din partea Asociației Telefonul Copilului, la linia dedicată 116111 – Telefonul Copilului, 7 copii din 10 au raportat manifestări de anxietate, atacuri de panică, depresie, automutilare, ideatie suicidară, iar 2 copii din 10 au raportat tulburări psihotice precum halucinații vizuale și auditive, delir. În fața acestei realități alarmante, apreciem drept vitală susținerea și continuarea programelor de prevenire a consumului de droguri în rândul minorilor. Proiectul lansat astăzi, în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog, completează inițiativele comune care vizează siguranța copiilor. Mulțumim Secretariatului General al Guvernului – Departamentul Dezvoltare Durabilă pentru încurajarea acestei inițiative si susținerea financiară a acesteia”, a declarat Cătălina Surcel, Director Executiv, Asociaţia Telefonul Copilului.

Conform informaţiilor existente în baza de date a liniei telefonice gratuite de asistenţă pentru copii 116 111, gestionată la nivel naţional de Asociaţia Telefonul Copilului, în perioada 1 ianuarie – 30 octombrie 2023 a fost înregistrată o creștere cu 53,84% a situațiilor semnalate de consum de substanțe psihotrope în rândul minorilor, în comparație cu întreg anul precedent.

„Drogurile sunt o realitate. Trebuie să ne învățăm copiii că toate problemele, în special cele emoționale au o rezolvare, iar în spatele lor se afla o rețea de siguranță formată din familie, profesori și specialiști, care sunt alături de ei, pentru a- i sprijini. Prin acest program, dezvoltat în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului, vom împărtăși cu copiii exemple de bune practici și ii vom învăța să facă alegerile corecte, în special când sunt în cercurile de prieteni, departe de ochii unui adult, iar adulții, fie ca vorbim de familie sau cadre didactice vor beneficia de sprijinul specialiștilor antidrog, pentru că prevenirea consumului de droguri si reducerea riscului de consum reprezintă o problema a întregii comunități. Numai împreună putem reuși”, a declarat doamna Ramona Dabija, comisar șef de poliție, Director al Agenției Naționale Antidrog.

Conform datelor oferite de baza de date a Asociatiei Telefonul Copilului, în urma cazurilor consiliate la Telefonul Copilului – 116111, consumul de substanțe interzise este mai mare în mediul urban comparativ cu mediul rural. Astfel, 62,1% dintre cazuri provin din mediul urban, iar 24,3% din mediul rural. În 13,6% dintre situațiile înregistrate, apelanții nu au oferit date cu caracter personal precum mediul de proveniență. În ceea ce privește statistica pe regiuni, regiunea București-Ilfov se confruntă cu un procent ridicat de consum de substanțe interzise, respectiv 61,1% din totalul cazurilor înregistrate din această regiune, în timp ce regiunea Nord-Est (Moldova) reprezintă principala regiune în care a fost raportat consumul de alcool în rândul copiilor, în procentaj de 54,2%.

În cadrul proiectului, copiii vor învăţa despre resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată. Copiii vor afla că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, cunoscută și în rândul copiilor din România drept Telefonul Copilului, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, vor putea scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro si pe platforma online a organizatiei www.116111.ro.

116 111 este linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului şi Orange Romania Communications. Apelul către 116 111 este oferit gratuit de Orange Romania Communications.