Descoperă o lume mai bună pentru tine!
Asociaţia Telefonul Copilului şi Romtelecom au demarat, la nivel naţional, campania de informare „Descoperă o lume mai bună pentru tine!” adresată în primul rând copiilor.
Campania de informare este menită să îi familiarizeze pe copii cu numărul unic european 116 111, oferit gratuit în reţeaua Romtelecom, la care aceştia pot suna dacă au nevoie de protecţie. De asemenea, apelând acest număr, copiii vor putea beneficia de consiliere din partea unui personal specializat, care le va oferi sprijin în depăşirea problemelor de ordin social, psihologic şi educaţional cu care aceştia se confruntă. Campania se adresează şi părinţilor care sunt încurajaţi să semnaleze cazurile de abuz sau de încălcare a drepturilor celor mici.
Campania se derulează, în şcoli din întreaga ţară, în magazinele Romtelecom, în lanţul de hipermarket-uri Kaufland, dar şi în mediul online şi radio.
Spotul audio:
Campania lanseaza şi noul website al Asociaţiei Telefonul Copilului, www.telefonulcopilului.ro, cu design atractiv şi informaţii detaliate atât pentru cei mici, cât şi pentru părinţi sau profesori. Copiii pot să descopere tema de zi şi tema de noapte, propuse de noul website, precum şi alte 3 opţiuni de modificare a fundalului. Mai mult decât atât, pagina web este disponibilă şi persoanelor cu deficienţe de vedere printr-o aplicaţie vocală care reproduce conţinutul site-ului. Website-ul este disponibil totodată atât în limba română, cât şi în limba engleză. Noul design a fost posibil în această formă inedită datorită sprijinului oferit de Compania X3 Studios prin intermediul „Proiect 1000”, iar implementarea a fost posibilă cu sprijinul Romtelecom.
Cadouri pentru mai mulţi copii
Asociaţia Telefonul Copilului a desfăşurat o amplă campanie de donaţii, în perioada 23 ianuarie – 21 februarie a.c., în cadrul căreia a oferit cadouri unui număr de 1019 copii. Aceasta este a doua iniţiativă de acest fel, în care am reuşit să oferim mai multor copii daruri constând în produse de ciocolată, jucării şi rechizite. Prima campanie a avut loc în perioada 05 iunie – 03 august 2008, în preajma Sărbătorilor de Paşti, pentru un număr de 769 de copii.
Acţiunea a fost posibilă cu sprijinul lanţului de magazine Mega Image, care a donat dulciuri şi jucării pentru copii, şi Romtelecom, care a asigurat rechizitele realizate în cadrul Campaniei “Descoperă o lume mai bună pentru tine!” (caiete, insigne, puzzle, rigle şi abţibilduri care poartă imaginea campaniei).
Echipa Asociaţiei Telefonul Copilului a dăruit cadouri copiilor asistaţi ai Centrelor de Plasament Casa Speranţei (sector 4, Bucuresti) şi “Sf. Nicolae” (sector 5, Bucureşti), elevi ai Şcolilor 119 „Vasile Voiculescu” (sector 4, Bucureşti), 147 (sector 5, Bucureşti), 56 “Jose Marti” (sector 2, Bucureşti), preşcolari din Grădiniţa “Regina Maria” (sector 2, Bucureşti) şi din Grădiniţa “Luminiţa” (sector 2, Bucureşti).
Cadourile au ajuns şi în mediul rural la copii din judeţul Giurgiu, elevi ai Şcolii nr. 4, sat Drăgăneasca şi ai Şcolii „Trestieni”, preşcolari din Grădiniţa „Trestieni”, precum şi la copii din familii dezavantajate, care locuiesc în comuna Letca Nouă.
De asemenea, cu acordul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 5, Bucureşti, am oferit dulciuri şi rechizite tuturor copiilor aflaţi în grija asistenţilor maternali.
Şcoala te face mare!
Asociaţia Telefonul Copilului a demarat, împreună cu Asociaţia Ovidiu Rom şi cu sprijinul Saatchi & Saatchi, campania de conştientizare „Şcoala te face mare”. Timp de 3 luni, 7 zile din 7, Asociaţia Telefonul Copilului a răspuns, la 116 111, tuturor sesizărilor primite din partea copiilor, părinţilor sau a altor persoane care au dorit să susţină dreptul la educaţie al copiilor. Comunicatul de presă aferent lansării campaniei aici.
Obiectivele campaniei au fost următoarele: conştientizarea populaţiei cu privire la abandonul şcolar prin intermediul campaniei mass-media, conştientizarea populaţiei asupra drepturilor şi responsabilităţilor în privinţa educaţiei, punerea la dispoziţia părinţilor a serviciilor oferite de Asociaţia Telefonul Copilului prin intermediul 116 111 în vederea solicitării de informaţii şi pentru a raporta problemele cu care se confruntă în demersurile pentru înscrierea copiilor la şcoală, informarea autorităţilor asupra cazurilor înregistrate la 116 111, influenţarea politicilor publice, astfel încât tot mai mulţi copii să beneficieze de dreptul la educaţie.
Campania s-a desfăşurat cu acordul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi cu sprijinul UNICEF. Scopul campaniei „Şcoala te face mare” a fost acela de a mări gradul de participare la şcoală al copiilor săraci şi de a face ca educaţia să devină o prioritate pe agenda publică.
Spoturile video ale campaniei:
În cadrul campaniei „Şcoala te face mare”, conform bazei de date a Asociaţiei Telefonul Copilului, la 116 111 a fost înregistrat un număr de 582 de cazuri, atât din partea copiilor, cât şi din partea părinţilor, rudelor sau a vecinilor. Principala problemă identificată a fost aceea a copiilor care au abandonat cursurile şcolare şi a celor care nu au frecventat niciodată şcoala, solicitând prin apelul la 116 111 integrarea / reintegrarea lor într-o formă de învăţământ. Din cele 340 de cazuri înregistrate la 116 111 pentru această problemă, 134 au fost sesizate de copiii care doreau să reia cursurile şcolare şi au solicitat informaţii despre programul „A doua şansă”. Cele mai multe apeluri în acest sens au fost înregistrate din mediul rural. Cauzele abandonului şcolar identificate au fost următoarele: lipsa resurselor financiare, exploatarea copilului prin muncă, separarea părinţilor, violenţa în familie, locul de muncă în străinătate al părintelui / părinţilor sau chiar deplasarea în străinătate a copilului împreună cu părinţii. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate din Ilfov, Constanţa, Prahova, Vaslui, Timiş, Giurgiu, Bacău şi Bucureşti sector 5.
Lansarea forum-ului „Telefonul Copilului 116 111”
Asociaţia Telefonul Copilului a lansat forumul „Telefonul Copilului 116 111”, accesibil la adresa www.telefonulcopilului.ro/forum. Forumul este dedicat în exclusivitate copiilor, iar ideea a apărut în urma numărului mare de mesaje trimise de copii, din care reiese nevoia lor de a comunica.
Forumul este inedit prin forma sa, având 4 componente: e-mail, forum de discuţii, bucurie – speranţă şi spaţiul meu de creaţie. Forumul de discuţie are mai multe teme interesante predefinite: prieteni, sentimente, şcoală, familie, ce te face să te simţi bine, internet, dar şi violenţă şi abuz, intimidare. Copiii însă pot propune şi propriile lor subiecte. Spaţiul de creaţie a fost conceput cu scopul de a permite copiilor să transmită propriile lor realizări literare: poveşti, poezii, schiţe etc.
Pentru asigurarea confidenţialităţii şi a siguranţei utilizatorilor, aceştia nu se vor putea înregistra cu un nume de persoană, ci doar cu un nickname, necesitând acceptul administratorului, nu vor putea utiliza fotografii personale, însă îşi vor putea alege un avatar simpatic, iar termenii indecenţi vor fi cenzuraţi în mod automat.
Forumul Telefonul Copilului este un proiect sprijinit de COSMOTE, singurul operator de telefonie mobilă care asigură accesul în mod gratuit la linia de asistenţă pentru copii 116 111.