Forumul Naţional Anti-Bullying

Asociația Telefonul Copilului organizează primul Forum Național Anti-Bullying din România.

Asociația Telefonul Copilului (ATC) anunță lansarea Forumului Național Anti-Bullying, primul eveniment din România dedicat dezbaterilor privind politicile publice pentru combaterea acestui fenomen în rândul copiilor. Forumul are loc în perioada 11-13 decembrie 2019, în București, cu ocazia finalizării proiectului „STAND-UP – Creșterea participării și rolului societății civile în influențarea și îmbunătățirea politicilor publice” – SIPOCA/MySMIS: 207/110423.

Printre temele de discuție se numără:

  • Propunerile de politici publice anti-bullying elaborate de Asociatia Telefonul Copilului
  • Rolul Parlamentului în susținerea propunerilor de politici publice elaborate de organizațiile neguvernamentale
  • Strategii de gestionare a situațiilor de tip bullying
  • Participarea copiilor în procesul de conștientizare și de prevenire a fenomenului bullying
  • Experiența altor state europene în combaterea bullying-ului (expert străin)
  • Impactul fenomenului bullying asupra sănătății mintale a copiilor (expert străin)
  • Rolul părinților în dezvoltarea unui mediu sigur pentru copii

Evenimentul va reuni reprezentanți și experți ai autorităților și instituțiilor relevante din domeniul educației, partenerilor sociali, partenerilor sociali din sistemul educațional preuniversitar, organizațiilor neguvernamentale, asociațiilor elevilor, precum și experți străini – specialiști în prevenirea și combaterea bullying-ului.

Lucrările Forumului vor fi deschise miercuri, 11 decembrie 2019, de Ministrul Educației și Cercetării, doamna prof. Monica Cristina ANISIE, reprezentanți ai Parlamentului României, elevi voluntari ai Asociației Telefonul Copilului și reprezentanți ai mediului privat.

În cadrul Forumului Național Anti-Bullying, Asociația Telefonul Copilului va prezenta noi date privind amploarea acestui fenomen în școlile din România.

„Forumul Național Anti-Bullying, un eveniment unic inițiat si organizat de Asociația Telefonul Copilului, constituie pentru organizația noastră un demers obligatoriu în contextul escaladării fenomenului bullying. La nivel național, conform datelor Asociației Telefonul Copilului, înregistrate în acest an, peste 60% dintre cazurile consiliate au fost abuzuri de tip bullying. În același timp, cel mai recent studiu realizat de UNESCO in 144 de state (inclusiv Romania) indică faptul că, la nivel global, 1 din 3 copii este victimă a abuzului de tip bullying, iar abuzul de tip bullying psihologic (offline) este cel mai frecvent in Europa. În acest context, Asociația Telefonul Copilului aduce la aceeași masă toate părțile implicate în procesul de reglementare și combatere a bullying-ului în rândul copiilor. Rolul Forumului este acela de a oferi o platformă de dezbatere pentru evaluarea măsurilor concrete pentru diminuarea hărțuirii în școli, propuse de Asociația Telefonul Copilului și cuprinse în inițiativa legislativă pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, care a fost înaintată Camerei Deputaților, precum și pentru a trasa noi direcții concrete pentru diminuarea actelor de agresiune în școli”, a declarat Cătălina Surcel, Director executiv, Asociația Telefonul Copilului.

Află mai multe la: dialoc.ro/fnab