Plecatul de acasă nu e o soluţie

Asociația Telefonul Copilului și Poliția Română, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, lansează campania națională de prevenire a dispariției voluntare în rândul minorilor „Plecatul de acasă nu e o soluție”.

Începând din perioada pandemiei, la 116111, linia europeană de asistență pentru copii cunoscută drept TELEFONUL COPILULUI și în România, intenția de a fugi de acasă a fost exprimată din partea copiilor disperați, copii care nu își găsesc liniștea și pot să ajungă în stradă, fără să știe că atunci când pleacă de acasă, închid o ușă, dar nu li se deschid altele.

Intenția de a pleca de acasă reprezintă așadar un copil nesigur, un copil instabil, un copil vulnerabil, oricând pe punctul de a-și duce planul la bun sfârșit și expunându-se astfel la exploatare sexuală, trafic de persoane, consum de droguri, comitere de infracțiuni, diverse tipuri de agresiuni.

Indiferent de motivele pentru care un copil, care se simte singur și neînțeles, ajunge la un astfel de plan, noi îi transmitem în acest proiect despre cât este de important să ceară ajutorul înainte de a lua o decizie cu urmări ireversibile.

Numărul disparițiilor de copii nu reprezintă numărul acestora, deoarece fiecare sesizare, privind același copil, este înregistrată ca o nouă dispariție.

Astfel, la data de 19 mai 2023, se aflau în evidenţă 394 de minori dispăruţi, faţă de care Poliţia Română desfăşoară activităţi specifice pentru depistarea lor. Din totalul acestora, 238 de copii nu sunt la prima dispariţie, unii dintre aceştia având multiple plecări voluntare, iar 141 au plecat dintr-un centru de plasament.

Află mai multe la: 116111.ro/plecatdeacasa