Asociația Telefonul Copilului și Poliția Română, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, derulează campania națională de prevenire a agresiunii sexuale asupra minorilor „Atingeri nedorite”.
Pentru a se putea apăra, toți copiii trebuie să știe că agresiunea sexuală este pedepsită prin lege și că nu se rezumă doar la a fi obligat să întreții relații sexuale, ci cuprinde și: atingeri care produc neplăcere, a fi obligat să privești imagini sau filme cu tentă sexuală, a fi umilit, hărțuit, manipulat sau amenințat să faci diferite lucruri cu părțile intime ale corpului. Distribuie și informează-i pe cei din jurul tău.
În aproape 8 din 10 cazuri de agresiune sexuală, victimele sunt fete.
Copiii victime ale agresiunii sexuale au nevoie de mult curaj ca să vorbească despre abuzurile la care au fost supuși, cu atât mai mult cu cât constatăm cu îngrijorare tendința de scădere a vârstei victimelor, în peste 75% dintre cazurile înregistrate la Telefonul Copilului 116111 acestea având vârste cuprinse intre 6 si 12 ani. Atunci când avem mai multe voci curajoase care se exprimă, atât victime, cât și persoane care cunosc astfel de cazuri, putem să începem să generăm o schimbare la nivelul percepțiilor greșite, tendinței de a judeca si stigmatizării, de care victimele suferă atât de mult. Iar campania “Atingeri Nedorite” a contribuit semnificativ la concretizarea unui pas important în acest proces de schimbare.
În urma cazurilor înregistrate de Asociația Telefonul Copilului, în perioada noiembrie 2021 – mai 2022, 86,5% dintre victimele abuzului sexual au fost fete si 13,5% băieți. Agresorii copiilor au fost: 29,8% unul dintre părinți sau concubinul/concubina unuia dintre părinți, 49,3% alți membri ai familiei extinse, 20,9% persoane necunoscute.
În doar 15% dintre cazurile înregistrate la 116111 – Telefonul Copilului, situația era cunoscută de către o altă persoană (părinți, familia extinsă, prieteni), acestea având loc în urmă cu mult timp, cu caracter continuu.
Multitudinea de cazuri tot mai grave pe care le ascultă și le consiliază zi de zi psihologii Asociației Telefonul Copilului a culminat, în 2019, cu un caz al unei adolescente care a sunat la 116111, decisă fiind să își pună capăt zilelor din cauza agresiunii sexuale la care era supusă în ultimii 6 ani de tatăl vitreg și a faptului că nimeni nu o credea. Iar planul ei ar fi fost dus la bun sfârșit dacă nu ar fi sunat la 116111. La momentul apelului ea consumase deja 2 folii de medicamente antidepresive și alcool. Adolescenta nu a dorit să își divulge identitatea, iar în dialogul cu psihologul Asociației, adolescenta era incoerentă, confuză, în agonie, singura ei dorință fiind aceea de a nu muri singură, știind că acest deznodamânt era inevitabil. Adolescenta a fost salvată în ultimul moment de reprezentanții Poliției Române, în colaborare cu psihologii de la Asociația Telefonul Copilului care au reușit să o mențină în dialog și să o pregătească pentru intervenția poliției. În tot acest timp, polițiștii au identificat locul în care ea se afla și au preluat-o împreună cu reprezentanții Ambulanței.
Află mai multe la: 116111.ro/AtingeriNedorite